- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Blogurile romanesti, mai credibile dar inca prea agresive pentru companii

01 Jan, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Cresterea numarului de bloguri, a credibilitatii si a veniturilor generate de acestea sunt principalele realizari ale "blogosferei" in 2007, in timp ce o bila neagra, cel putin pentru companii, este faptul ca atmosfera in care se poarta discutiile pe bloguri este deocamdata prea incinsa pentru a favoriza intrarea brandurilor mari in jocul discutiilor online.
Blogurile romanesti, mai credibile dar inca prea agresive pentru companii

Concluziile apartin mai multor reprezentanti ai blogosferei, chestionati de catre DailyBusiness.ro.

Ce-a fost bine

„Cresterea masiva a numarului de bloguri in 2007, monetizarea acestora precum si concursul de bloguri RoBlogFest, consider ca au fost unele dintre cele mai importante lucruri bune intamplate in blogosfera romaneasca in 2007”, a spus pentru DailyBusiness Radu Ionescu, managing director al companiei de marketing Kinecto, si detinator al blog-ului RaduIonescu.ro.

Dragos Novac, care detine compania de software Krogos Software si blog-ul Unapezi.fourhooks.com, si a pus bazele competitiei RoBlogFest, este de parere ca „cele mai importante lucruri legate de online in 2007 sunt aparitia investitorilor profesionisti de Internet – fonduri de investitii sau angel investors, precum si prima conferinta importanta legata de industria de Internet, Netcamp”.

Acesta a sesizat si implicarea din ce in ce mai evidenta a trusturilor media si a ziaristilor pe Internet.

„2007 a fost anul in care ziaristii au inceput sa descopere Internetul si companiile de media au inceput sa pompeze din ce in ce mai mult continut din offline in online. Acest lucru nu inseamna neaparat ca si inteleg Internetul, dar speram ca in 2008 sa fie mai bine”, a spus Novac..

Conform lui Mircea Scarlatescu, managing partner la compania de servicii IT eSol ExpertIT si blogger pe Scarlatescu.ro, „cele mai importante evenimente pozitive sunt campaniile blogvertising si Dacia desfasurate pe o retea de bloguri. Au deschis drumul vanzarii de spatiu publicitar pe bloguri, iar viitoarele campanii se vor raporta ceva timp la ele”.

Scarlatescu a remarcat de asemenea si credibilitatea sporita pe care blogurile au capatat-o in 2007, ca sursa de informatie.

Adrian Alexandrescu, manager al diviziei de comunicare One-to-One la compania de marketing OgilvyOne, fost director executiv al companiei de marketing CreateDirect.ro, si blogger pe AdrianAlexandrescu.ro, a remarcat faptul ca 2007 a adus „o efervescenta de bloguri. Nu am cifre care sa imi sustina afirmatia, dar sunt aproape sigur ca am avut peste 100% crestere a numarului de bloguri din .ro”, este de parere Alexandrescu.

Cristi Dorombach, care detine blog-ul Piticu.ro, crede ca pe langa traficul mai mare pe bloguri sau aparitia unor bloguri care influenteaza presa, alt lucru pozitive ar fi faptul ca mai multi politicieni au intrat in blogosfera in 2007.

Ce-a fost rau

Dragos Novac este de parere ca, odata cu cresterea numarului de bloguri, „este din ce in ce mai mult zgomot si blogosfera se apropie de o mai buna reflectare a atributelor proaste din societatea romaneasca”.

„La minusuri, trebuie din pacate sa remarc utilizarea blogurilor pentru mici razboaie personale sau inter-companii. Atata timp cat ele se limiteaza la un dialog ferm, dar civilizat, este OK pentru ca iti poti face cunoscut punctul de vedere. Cand insa discutiile degenereaza la nivelul unor certuri, sa le spunem ‘de cartier’, nu mai este OK”, este de parere Adrian Alexandrescu.

„Multi din clientii cu care am contact si cu care vorbesc de posibilitatea unor campanii pe bloguri sunt reticenti sa investeasca tocmai din acest motiv – nu vor sa isi duca brandul intr-un mediu in care inca se poarta conversatii ‘incinse’ intre bloggeri”, a continuat acesta.

O parere asemanatoare cu Alexandrescu are si Cristi Dorombach. „Atitudinea unor bloguri defaimatoare, cei care isi fac blog doar ca sa injure, cei care isi fac blog doar pentru AdSense, si ‘gastile’ care isi dau click-uri intre ei, sunt cei care au stricat in 2007 o parte a imaginii bloggerilor seriosi din Romania”, a spus Dorombach.

„La capitolul nerealizari una din probleme e reprezentata de lipsa unei retele organizate de bloggeri (se fac de-abia primii pasi) prin care blogurile ‘sa se vanda’ „, este de parere Mircea Scarlatescu.

Estimari pentru blogosfera 2008

Radu Ionescu estimeaza ca in 2008 vor fi circa 100.000 de bloguri active in online-ul romanesc, in conditiile in care in 2006 erau intre 12.000 si 14.000 de bloguri active. In luna octombrie, conform unei estimari ale lui Cristian Manafu, managing partner la M&C Consult si blogger, erau active circa 40.000 de bloguri.

Pe de alta parte, Mircea Scarlatescu este de parere ca rata de crestere a numarului de bloguri „nu va mai fi atat de mare ca in 2007, si multe bloguri se vor inchide sau vor deveni inactive, pentru ca e o activitate care practicata `ca sa fie` devine plictisitoare foarte repede”.

Scarlatescu este de parere ca un blogger devine „de succes” dupa o perioada de timp medie sau lunga. Pe de alta parte, Scarlatescu a subliniat ca bloggerii cu vechime vor fi din ce in ce mai cautati si credibili.

„Cred ca vom avea o crestere majora a bugetelor alocate blogurilor, insa sa nu uitam ce se intampla cu orice piata in faza de inceput – creste de la an la an mult ca si procentaj, insa dureaza ceva timp pana devine semnificativa in termeni absoluti”, este de parere Adrian Alexandrescu.

„Vor fi din ce in ce mai multi bloggeri care vor face bani si probabil vor aparea cativa bloggeri profesionisti”, a completat Dragos Novac.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...