Pagubele au fost suferite de grupul bancar Citigroup, respectiv compania farmaceutica Pfizer.
Saptamana aceasta, o persoana din SUA a fost gasita vinovata de furt de date personale, coduri PIN sau date folosite la acordarea de credite, mai mult de 50 de persoane fiind pagubite. Respectiva persoana a folosit ulterior datele furate pentru a deschide conturi de credit in numele victimelor. Programele folosite pentru a sustrage datele au fost de tipul P2P.
Pentru a gasi acest tip de date nu este deloc greu – o simpla cautare pe un program Peer-to-Peer folosind cuvinte cheie precum „cont bancar”, „date personale” sau „cod PIN” ar putea expune diverse persoane care, fara sa vrea, au omis sa scoata din share aceste informatii personale. Softurile antivirale sau antispam nu sunt programate sa blocheze aceste transferuri.
Conform specialistilor din piata, citati de The Wall Street Journal, este de preferat ca utilizatorii de programe Peer-to-Peer sa foloseasca un alt computer pentru a transfera fisiere, decat cel pe care lucreaza la birou sau pe care ar putea sa salveze date confidentiale. De asemenea, mai multe aplicatii P2P (BearShare este un exemplu) au implementat un soft care nu mai permite transferul fisierelor cu extensia .doc sau .pdf, in timp ce altele, precum LimeWire, au sisteme de securitate foarte putin puse la punct, conform The Wall Street Journal.
Desi mai multe amenzi au fost aplicate, inclusiv in Romania, iar mai multe guverne ale unor state precum SUA, Suedia sau Germania au incercat sa diminueze transferul de date prin programe Peer-to-Peer sau chiar sa le stopeze complet, aceste programe sunt folosite inca intens, contribuind la rata pirateriei software la nivel mondial.
Pirateria software a dus la pierderi de 86,6 mil. euro pentru companiile ce activeaza in Romania in 2006, o crestere cu 10% fata de anul precedent. In tarile vestice ale Uniunii Europene, rata de 36% a pirateriei software a generat pierderi de 11 mld. $. In Franta, rata pirateriei este de 45%, ceea ce a cauzat pierderi de 2,7 mld. $. Statele Unite ale Americii au inregistrat una dintre cele mai scazute rate ale pirateriei software, de 21%, ceea ce s-a tradus anul trecut in pierderi de 7,5 mld. $, potrivit unui studiu al IDC.