Dragos Valceanu
, seful companiei Agentie.net, care detine portalul imobiliar AnunturiParticulari.ro, dar care are si un portal axat pe locuinte noi, admite ca site-ul Proiecte.biz (cel axat pe locuinte noi) din portofoliu a fost lasat „in paragina”, informatiile nemaifiind actualizate.
„Sunt multe portaluri imobiliare care au fost „inghetate” de perioada crizei. Si noi am ales aceasta solutie pentru proiecte.biz.”, spune Valceanu.
[img=1170]Cortina Residence, un proiect in faliment, se afla in fruntea unei liste a proiectelor din Capitala[/img]
„Proiecte.biz este un proiect pe care l-am inghetat. Am investit in jur de 15.000 euro in site, dar cererea de anunturi a scazut foarte mult ca urmare a crizei, asa ca veniturile au lasat de dorit”, a declarat Valceanu pentru DailyBusiness.ro.
Proprietarul Agentie.net admite ca datele de pe portal nu au fost actualizate, dar a explicat ca aceasta situatie este determinata si de faptul ca responsabilitatea actualizarii anunturilor le revine celor care le-au postat, practic compania sa oferind doar gazduire.
Un alt factor care a determinat conservarea proiectului pentru vremuri mai bune este determinata si de numarul redus de vizitatori, sub 100 pe zi. „Daca primim o sesizare legata de nereguli in informatii putem interveni pe site”, a precizat Valceanu.
[img=1169]Pe un portal imobiliar clientii se intereseaza in 2011 de un proiect falimentar[/img]
Mai toate portalurile imobiliare au pastrat prezentarile unor proiecte imobiliare care nu se mai construiesc. Mai mult, unele site-uri de proiecte rezidentiale ofera informatii neactualizate. Desi clientii nu vor achizitiona efectiv locuinte in aceste proiecte, care oricum nu mai sunt la vanzare, situatia ar putea sa ii faca pe unii sa isi piarda timpul cu astfel de anunturi.
Spre exemplu, pe portalul imobiliare-rezidentiale.ro se gasesc inca prezentari ale unor proiecte aflate acum in faliment, cum este Blue Tower. Chiar daca in prima pagina a site-urilor apar doar anunturile actualizate recent, care inca sunt valabile, aceste oferte de arhiva pot induce in eroare potentiali clienti.
In cazul anuntului Blue Tower, nu apare nici un fel de informatie despre starea actuala a ansamblului, iar in ultimele luni au existat comentari ale unor persoane interesate de detalii din acest proiect.
Situatie similara si in cazul site-urilor dezvoltate chiar de dezvoltatori sau agentii imobiliare. Pe site-ul proiectului InfinityResidence apar informatii care nu mai sunt de actualitate de doi ani, proiectul nemaifiind la vanzare. Mai multe pe site-ul proiecteimobiliare.ro, apare inca o reclama la proiectul InfinityResidence.
Nici pe site-ul proiectului Jackob Park, datele nu au mai fost actualizate. La stadiul constructiei gasim o fotografie din toamna lui 2008.
Pe site-ul blocurinoibucuresti.ro exista o lista a proiectelor noi din Capitala. In fruntea listei se afla proiectul Cortina Residence, intrat in faliment anul trecut.
[img=1168]Pe site-ul proiectului Jackob Park apare la categoria Stadiul constructiei o fotografie din 2008[/img]
Pe site-ul cartiere-rezidentiale.ro sunt si oferte care nu au mai fost modificate de doi ani si apar inca sus in pagina.
Sunt insa si portaluri imobiliare, cea mai mare parte cele detinute de agentii care sunt mai mici ca oferta, dar actualizate.
Portalurile mari, gasesc alte solutii pentru actualizarea arhivei.
Unele portaluri imobiliare, pentru a-si actualiza arhiva, adauga langa prezentarea proiectelor cele mai recente stiri despre acele proiecte sau despre dezvoltatorii lor. O astfel de solutie a fost implementata de Rezidential.net. Oficialii portalului spun ca au observat in acest an o crestere a cererilor de anunturi, in special din partea dezvoltatorilor care vand locuinte in rate.
„Exista intr-adevar o scadere a numarului de postari pe site fata de 2008, cand ofertele de ansambluri rezidentiale explodasera de-a dreptul, dar impresia mea este ca acum piata s-a asezat”, a spus Eugenia Cosinschi, project manager la Rezidential.net, unul dintre cele mai vechi portaluri imobiliare axate pe proiecte noi de pe piata.
„Au disparut proiectele fantoma, care existau doar pe hartie, au disparut dezvoltatorii aparuti peste noapte, care nu aveau resurse financiare si care isi finantau constructiile din avansurile date de clienti si imprumuturi bancare, lucrurile sunt mult mai clare si sigure acum. Intr-adevar, in ultimii doi ani, am avut si noi multi clienti, atat agentii imobiliare, cat si dezvoltatori, care au dat faliment sau au intrat in insolventa, dar efectul pozitiv este ca proiectele ramase in picioare sunt de calitate”, a adaugat Cosinschi.