Studiul identifica greseli comune privind scurgerile de informatii in randul personalului din intreaga lume si se bazeaza pe sondaje la care au participat peste 2.000 de angajati si profesionisti din domeniul IT din 10 tari. Rezultatele arata ca riscurile de comportament al angajatilor pot varia in functie de tara si de cultura, dand intreprinderilor sansa de a adapta planurile de gestionare a riscurilor care previn incidentele.
Printre cele mai importante 10 rezultate privind greselile facute au fost modificarea setarilor de securitate ale computerelor, utilizarea aplicatiilor neautorizate (sapte din zece mangeri de IT au declarat ca accesarea aplicatiilor si site-urilor Web neautorizate de catre angajati a dus la pierderea a jumatate din datele detinute de companie), accesarea neautorizata a retelei/utilitarelor, partajarea informatiilor delicate detinute de companie (24% dintre angajati au recunoscut ca a dezvaluit verba informatii delicate unor persoane din afara companiei), neprotejarea dispozitivelor sau pierderea dispozitivelor de stocare portabile.
Studiul realizat de InsightExpress, o companie de studii de piata cu sediul in S.U.A., a fost comandat de Cisco pentru a examina securitatea si implicatiile scurgerilor de informatii pentru intreprinderi intr-un moment in care stilul de viata al angajatilor si mediile de lucru se schimba considerabil, au declarat vineri reprezentanti ai Cisco.
Pe masura ce increderea in birourile centralizate este inlocuita de modelul distribuit de afaceri si de fortele de munca la distanta, diferenta dintre viata profesionala si viata personala este din ce in ce mai mica. Aceasta schimbare operationala pentru intreprinderi si impletirea stilurilor de viata pentru angajati sunt determinate, in viziunea specialistilor in IT chestionati, in mare parte de inmultirea rapida a dispozitivelor si aplicatiilor de colaborare, utilizate pentru ambele scopuri, inclusiv telefoane mobile, laptopuri, aplicatii Web 2.0, aplicatii video si alte medii sociale.
Mediul de afaceri in continua dezvoltare a fost utilizat ca ansamblu de factori pentru studiu, la care au participat 1.000 de angajati si 1.000 de profesionisti IT din diferite sectoare de activitate si din companii de dimensiuni diferite din 10 tari – Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Japonia, China, India, Australia si Brazilia. Tarile au fost alese deoarece reprezinta o diversitate de culturi sociale si comerciale, de economii stabile si in formare si de zone cu grade diferite de adoptare a Internetului, conform Cisco.
Pentru evitarea pierderii de date din cadrul companiilor, printre recomandarile Cisco se numara gestionarea datelor eficient, protejarea datelor „la fel cum cineva-si protejeaza propriii bani” sau implementarea de standarde de comportament care sa minimizeze riscurile.