Toate aplicatiile incarcate pe App Store trebuie sa treaca mai intai de filtrul Apple, care verifica in prealabil securitatea acestora, scrie BBC News.
Pe de alta parte, oficialii Facebook sustin exact opusul – „Securitatea aplicatiilor de pe Facebook este deplina. Avem o echipa robusta care se ocupa de review-ul tuturor aplicatiilor produse de companii terte”, au declarat oficialii Facebook. „Urmarim vitezele cu care ruleaza aplicatiile, numarul de useri, tipurile de date care sunt impartasite si, in functie de acestea, depistam aplicatiile cu risc ridicat. Noi nu ‘blocam’ aplicatiile inainte ca acestea sa fie lansate”.
Oficialii Sophos sunt insa de parere ca cercetarea aplicatiilor inainte ca acestea sa fie lansate „s-a dovedit o practica eficienta in protejarea userilor”.
Dintr-un raport de securitate pe 2011 pe care Sophos l-a facut public recent rezulta ca Facebook este una dintre companiile ce prezinta riscuri foarte ridicate pentru utilizatori. Acest lucru se datoreste numarului mare de utilizatori, cu obieciuri extrem de diversificate, precum si a faptului ca Facebook permite oricui sa construiasca aplicatii, jocuri, chestionare si alte tipuri de programe, care pot fi ulterior downloadate de zeci de milioane de oameni.
Desi acest lucru ajuta la extinderea business-ului Facebook, subliniaza raportul Sophos, utilizatorii, in special cei mai putin experimentati, pot deveni vulnerabili si pot fi „pacaliti” sa isi ofere date private importante.
Desi un control strict al aplicatiilor ce urmeaza a fi incarcate pe Facebook ar rezolva, in mare parte, problema securitatii, acest obicei ar putea naste, la randul sau, alte probleme. Astfel, Apple a fost criticata de faptul ca, uneori, unele aplicatii sunt respinse fara a se oferi explicatii dezvoltatorilor.