„Dupa ce am modificat legislatia am avut o crestere spectaculoasa a veniturilor din jocuri. Vrem sa majoram si mai mult incasarile (…) Analizam regelementarea si autorizarea jocurilor online si, daca reusim sa controlam colectarea, le vom reglementa”, a spus Dragoi.
El a aratat ca de la jumatatea anului trecut, cand a fost modificata legislatia romaneasca in domeniul jocurilor de noroc clasice si majorate taxele de autorizare si functionare, si pana in prezent, veniturile au insumat 550 de milioane lei, fata de 120 de milioane lei pe intreg anul 2008.
Legislatia romaneasca nu permite, dar nici nu interzice, jocurile online transfrontaliere, insa nu permite organizarea jocurilor online de companii din Romania.
Dragoi a spus ca nu are estimari privind valoarea pariurilor online lansate de romani pe site-urile de jocuri internationale.
Surse din piata jocurilor afirma insa ca estimarile pentru anul trecut plaseaza valoarea sumelor jucate online de romani la 500 de milioane euro.
In schimb, la nivelul Comisiei Europeane se urmareste o reglementara unitara a jocurilor de noroc online, in principal cele transfrontaliere.
La inceputul anului, comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, a promis ca va lansa o procedura de consultare privind pariurile online, dupa ce o serie de deputati ai Parlamentului European au socilicat o reglementare unitara, care ar permite o mai buna gestionare.
CE nu a permis insa nici restrictionarea de catre statele membre a accesului pe pietele interne ale jocurilor de noroc online tranfrontaliere.
Cele mai multe companii de jocuri de noroc si pariuri online au sediul sau serverele in Malta, Insula Man, Gibraltar sau Antilele Olandeze.
In eventualitatea unei reglementari comune care sa instituie accesul in conditii bine definite la jocuri online pentru toti cetatenii UE, statele membre vor concura, practic, pentru a gazdui companiile de profil, intrucat acestea vor aduce venituri semnificative la bugetele nationale.