Romanian
 - 
ro
New Media

Cum sa creezi si sa integrezi videoclipuri in campaniile de marketing pe retelele sociale

28 Oct, 18:28 • emanuel.ceciu
Marketingul prin videoclipuri online castiga teren in lume, oferind noi dimensiuni eforturilor de promovare ale companiilor. Te gandesti sa integrezi segmente video in campaniile social media, dar te simti putin "blocat"? DailyBusiness.ro iti ofera cateva sfaturi practice, precum si detalii despre instrumentele (hardware si software) de care ai nevoie.
Cum sa creezi si sa integrezi videoclipuri in campaniile de marketing pe retelele sociale

Continutul video

In primul rand, trebuie sa stii exact ce fel de continut vrei sa aiba videoclipurile. Acestea pot fi, de exemplu, capturi video de pe ecranul computerului. Poti folosi software precum Camtasia Studio (utilizatorii de PC-uri), ScreenFlow (utilizatorii Mac) sau Jing Project, care este o versiune gratuita, lite, a Camtasia.

De asemenea, poti face interviuri video. Poti folosi programe precum Skype, Oovoo sau Tinychat

Cat de lung trebuie sa fie videoclipul

Lungimea ideala a unui videoclip variaza, in functie de tip si public tinta – astfel, pentru videoclipuri ce ofera sfaturi, lungimea ideala este undeva intre 60 si 90 de secunde. Pentru show-uri video mai complexe, lungimea se poate incadra intre 10 si 15 minute, conform expertului social media Mari Smith.

Ca regula generala, oamenii decid in primele 3-5 secunde daca merita sa urmareasca un clip sau nu. Deci este esential ca inceputul videoclipului sa atraga. De asemenea, persoanele care vorbesc trebuie sa dea dovada de energie si sa vorbeasca privind in camera. Tonalitatea vocii trebuie sa indemne la actiune (call to action – n.r.). Este de asemenea indicat ca pe parcursul clipului sa introduceti imagini text, pentru explicarea mai eficienta a unor puncte de interes maxim.

Nu este bine sa citesti un text, cap-coada, ci e de preferat sa iti notezi doar anumite idei despre directia generala a monologului/dialogului. Astfel, discursul este mult mai natural si nu pare rostit robotic. „Publicarea clipurilor pe retelele sociale implica un grad ridicat de familiaritate, trebuie sa fie un videoclip prietenesc, familiar”, spune Jeff Wiant, editor video.

Cadrul necesa si editarea videoclipurilor

Microfonul este unul dintre instrumentele absolut necesare pentru un videoclip de succes. Daca anumite persoane nu tin neaparat sa vada videoclipurile in high definition, toti vor sa inteleaga si sa auda bine ce se vorbeste, asa ca un sunet prost nu va fi iertat.

Lumina este de asemenea cruciala. Acolo unde este posibil, folositi-va de lumina naturala. Daca nu se poate, trebuie sa aveti grija ca lumina sa „cada” pe fata subiectului principal.

Pentru editarea videoclipurilor puteti folosi software precum Windows Movie Maker (pentru utilizatorii de PC-uri) sau iMovie pentru cei ce folosesc computere de la Apple.

Distributia videoclipurilor

Creeaza-ti un canal pe YouTube. Prezenta pe cel mai mare site video din lume prezinta avantaje foarte mari la nivel de SEO (search engine optimization), intrucat YouTube este detinut de Google si este indexat preferential de compania americana. Personalizeaza-ti pagina in culorile brand-ului companiei, pentru o experienta familiara a vizitatorilor.

Ulterior, conecteaza-ti contul YouTube cu cele de pe Facebook si Twitter. Acest lucru poti sa-l realizezi apasand pe butonul de „account” de pe YouTube si apoi pe „Activity Sharing”.

Ulterior, publica-ti videoclipurile pe Facebook. Pentru a integra pe pagina business de pe cea mai mare retea din lume, trebuie sa iei URL-ul videoclipului si sa-l copiezi pe wall-ul Facebook. De asemenea, poti folosi in acest proces si aplicatii ale retelei sociale, precum Involver sau YouTube Channels.

Alternativ, poti lua in considerare sa incarci videoclipul si pe alte site-uri, in afara de YouTube. Poti folosi in acest sens Blip.tv, Vimeo, Viddler sau Yahoo Videos.. Poti folosi de asemenea TubeMogul pentru a transmite videoclipul pe mai multe site-uri.

In Romania, cel mai popular canal de video-sharing este Trilulilu.ro.

DailyBusiness.ro a „cules” cateva sfaturi si de la cei ce au integrat deja videoclipuri in campanii pe canale sociale si care au impartasit din experientele lor. Astfel, unul dintre utilizatori care comenteaza pe site-ul Socialmediaexaminer.com spune ca unul dintre programele cele mai eficiente de creare de videoclipuri este Talk Fusion.

Un alt utilizator, care creeaza videoclipuri de scurta durata, indica doua programe ce nu necesita download, si care te inregistreaza prin web cam, putandu-le publica imediat dupa aceea pe retelele sociale. Acestea sunt Screenr.com si ScreenToaster.com.

Acoolsoft.com converteste prezentarile PowerPoint in videoclipuri ce pot fi incarcate pe canalele video precum YouTube.

Urmărește Daily Business pe Google News