- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Din „anul Facebook” trecem in „anul social media” – vezi care sunt tendintele pe retelele sociale in 2011

27 Dec, 00:01 • emanuel.ceciu
Anul 2010 a fost "anul Facebook", insa din 2011 din ce in ce mai multe companii vor incepe sa priveasca social media ca pe un fenomen mai amplu, mai complex, extinzand astfel campaniile de comunicare pe mai multe canale si in moduri din ce in ce mai diverse, considera jucatori din piata de online. Totodata, 2011 va fi anul diferentierii clare dintre retele. Aflati mai multe despre tendintele social media pe piata locala.
Din anul Facebook trecem in anul social media - vezi care sunt tendintele pe retelele sociale in 2011

Multe dintre companiile care „au testat terenul” in ultimii doi ani pe social media au deja o strategie clara pentru 2011 precum si resursele aferente alocate.

„Probabil ca in 2011 intelegerea modului de folosire a acestui canal va contribui la diferentierea fata de concurenta. De asemenea, ne asteptam ca social media sa inceapa sa fie privita de advertiseri nu ca un fenomen ciudat, ci ca o tendinta extrem de puternica, un loc unde potentialii clienti sunt deja, comunica intre ei si unde brandurile au o sansa sa interactioneze intr-un mod sincer cu acestia”, considera Calin Rotarus, manager al ArboInteractive.

„Astfel, daca in 2010 Facebook a fost starul absolut, ma astept ca in 2011 atentia sa fie indreptata catre social media ca fenomen complex, ce include medii extrem de diferite intre ele, si a caror analiza duce la strategii de comunicare de brand foarte interesante. O alta tendinta ne asteptam sa fie cresterea semnificativa a consumului de social media de pe terminale mobile si proiecte interesante si inovative ale advertiserilor care vor prinde sansa de a fi printre primii care sa exploateze acest canal”, mai spune el.

Expansiunea impresionanta a Facebook si Twitter nu afecteaza in mod negativ importanta blogurilor, considera jucatorii din piata. Din contra – retelele sociale devin unelte importante si interesante pentru promovarea blog-urilor si brandurilor personale asociate. „Foarte multi bloggeri au inteles cu adevarat acest potential si il folosesc intr-o maniera pe care marea majoritate a marketerilor profesionisti o invidiaza (sau ar trebui)”, considera Calin Rotarus.

In 2010 cele mai spectaculoase lucruri remarcate au fost cresterea de trafic si de timp petrecut zilnic pe retele sociale. „Desi ascensiunea Facebook a fost spectaculoasa, depasind 4 milioane de clienti unici pe luna conform estimarilor neoficiale vehiculate, acesti utilizatori nu au migrat de la alte retele sociale – de exemplu hi5.com are in continuare peste 4 milioane de clienti unici pe luna conform SATI”, exemplifica Rotarus.

De asemenea, numarul de membri pe reteaua sociala KeyPeople.biz, gazduita pe platforma DailyBusiness.ro, a crescut de circa 4 ori, pana la peste 13.000 de manageri din categoria middle si top.

Utilizatorii romani au inceput sa isi defineasca foarte clar scopurile pe diferite retele sociale, folosindu-le pe fiecare pentru un alt scop. Facebook pentru comunicare, Hi5.com pentru relaxare, Twitter pentru a pastra legatura permanent cu altii, KeyPeople.biz si LinkedIn pentru relatii de serviciu.

De cealalta parte, advertiserii au realizat ca pe retele sociale nu mai poti „sa pacalesti” oamenii prin mesaje de genul „Cumpara produsul X, este cel mai bun de pe piata!”. Companiile au inceput sa defineasca mai clar campaniile, sa le faca mai interactive, mai „user friendly”.

Majoritatea campaniilor vor merge, ca si in 2010, tot pe Facebook, considera Bobby Voicu. „Facebook a crescut bine in 2010 in Romania, Twitter evolueaza neglijabil. Campaniile se vor duce, ca si anul acesta, pe Facebook, dar macar o parte din ele vor deveni mai elevate, spre deosebire de cele de-acum, cu concursuri de like de exemplu”.

Bobby Voicu ofera o posibila explicatie privind cresterea modesta a Twitter in Romania.

„Twitter nu a avut succesul pe care il are afara, poate si din cauza asemanarii, din multe puncte de vedere, cu IRC-ul (mIRC – n.r.), o retea ‘foarte trendy’ in Romania pana acum cativa ani. Apartenenta la ceva asemanator este privit acum in deradere si, in consecinta, are o apropiere redusa de audienta din Romania”.

Calin Biris, marketing manager la Trilulilu.ro, considera ca „interesul pentru Twitter va fi si este in continuare mai mult al bloggerilor si al persoanelor care lucreaza in marcomm din agentii, publicatii media sau companii. Facebook pe de alta parte cred ca va creste foarte mult luand market share de la Hi5. De asemenea, va atrage si persoane care nu au neaparat legatura cu online-ul dar care sunt interesate sa socializeze”.

Ascensiunea Facebook va aduce in 2011 multe oportunitati de job-uri si proiecte punctuale, considera Biris.

„Tot mai multe companii vor incepe sa comunice pe Facebook, sa aiba pagini proprii, sa lanseze promotii online. Acest lucru aduce oportunitati pentru tinerii pasionati de Internet, social media si PR sa isi gaseasca un loc de munca, cat si pentru companiile de webdesign sau agentiile de digital sa atraga noi clienti si sa introduca servicii noi in oferta lor”.

Ca si Rotarus, si Biris si Voicu considera ca blogosfera va avea un rol important in 2011, deoarece majoritatea oamenilor cu influenta din retele sociale sunt de fapt bloggeri.

Pentru 2011, atat Bobby Voicu cat si Calin Rotarus si Calin Biris isi doresc sa vada cat mai multe companii active pe retele sociale si care se folosesc inteligent de acestea – „nu pentru spam”, subliniaza Biris.

In final, Calin Rotarus spune, glumind: „Viata este prea scurta ca sa fie traita offline”.

DailyBusiness.ro a prezentat de-a lungul anului in mod constant evolutia retelelor sociale precum si articole de analiza aferente acestora. Va invitam sa urmariti canalul New Media pentru a ramane la curent cu ultimele noutati

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate provoca arsuri și indigestie”
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate ...
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală
Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală
Voucherele de vacanță pentru români ar putea fi eliminate. Revoltă uriașă în turism
Voucherele de vacanță pentru români ar putea fi eliminate. Revoltă uriașă în turism
Cum pot fi afectați românii cu contract cu E.ON de posibila schimbare a acționariatului. Anunț de ultimă oră pentru cei 3,5 milioane de clienți
Cum pot fi afectați românii cu contract cu E.ON de posibila schimbare a acționariatului. Anunț de ...