Desi numarul de proiecte in online a crescut, nu au aparut in ultimul timp platforme sau idei inovatoare in care sa se investeasca sume importante, comenteaza Stanca. „Antreprenorii nu stiu sa monetizeze proiectele proprii. Cand ii intreb ‘si, cum veti face bani?’ primesc uneori raspunsuri de genul ‘pai ce, ca nici YouTube nu e pe profit’, si cu toate acestea ei vor sa vanda”, spune Stanca. „In Romania se cer bani prea repede pentru proiecte. Chiar si in SUA rata de succes a noilor site-uri sau platforme online este de sub 1%, trebuie sa coboram cu picioarele pe pamant si sa nu visam la succes atat de usor”.
Dintre proiectele mai mari lansate recent si care ar putea avea succes pe viitor, Dragos Stanca enumera serviciul de plati MobilPay, UberVu al lui Vladimir Oane sau Muvix.ro, al Apropo Media.
Desi piata de online dadea semne de revenire, Dragos Stanca spune ca lucrurile s-au inrautatit din nou incepand cu luna mai. „Ca si anul trecut, termenele de plata sunt amanate, o problema mare este cash-flow-ul. De asemenea, birocratia ne omoara, parca suntem sclavii statului – obligatii fiscale, impozite, hartogaraie”, comenteaza seful diviziei de online a Realitatea-Catavencu.
Dragos Stanca considera ca o alta problema a pietei online autohtone este fragmentarea excesiva a zonei de furnizori de spatii media. „Sunt prea multe regii si prea multi publisheri pe piata. Este nevoie de o consolidare a pietei, trebuie sa aiba loc mai multe fuziuni, parteneriate sau alte forme asociative, intrucat jucatori ce nu au un minim de 10 milioane de unici pe luna nu conteaza. Pe piata trebuie sa existe doar 5-6 playeri mari, la fel cum sunt si doar 5-6 televiziuni ce conteaza, pentru a putea atrage cat mai eficient venituri din publicitate”, considera Dragos Stanca. Acesta spune ca daca ar fi mai putini playeri, contractele de publicitate s-ar derula mai rapid, mai eficient, decat pe o piata cu foarte multi jucatori mici. „De asemenea, devin din ce in ce mai tentante si spatii precum Yahoo, Facebook sau Google, care, in lipsa unei piete autohtone consolidate, pot atrage fonduri din partea companiilor ce au bugete pentru publicitate online”.
Intrebat daca va parasi F5 in curand, pentru a se ocupa de proiecte personale, Dragos Stanca a declarat ca „in prezent sunt aici si voi duce la bun sfarsit acest proiect”.