Miliardarul Elon Musk a deschis recent X.AI, un startup de inteligență artificială înregistrat în statul american Nevada, iar acum anunță că vrea să lanseze platforma TruthGPT, potrivit Reuters.
Musk și-a prezentat ideea într-un interviu pentru Fox News, spunând că este nevoie de o abordare alternativă pentru crearea unui instrument AI cu scopul de a evita distrugerea umanității, conform The Verge.
Platforma de inteligență artificială TruthGPT ar fi o alternativă la ChatGPT, dar va acționa ca un instrument de AI ce „caută să afle adevărul”, potrivit lui Musk. „Voi începe ceva ce numesc TruthGPT. Un AI care caută să afle adevărul și încearcă să înțeleagă natura universului”, a spus miliardarul în interviul pentru Fox News, completând că TruthGPT ar putea fi „cea mai bună cale către siguranță” și nu ar putea „anihila oamenii”.
Recent, Elon Musk, un grup de experţi în inteligenţă artificială şi de directori din industrie au cerut într-o scrisoare deschisă o pauză de şase luni în antrenarea unor sisteme mai puternice decât modelul GPT-4, lansat de OpenAI, invocând potenţiale riscuri pentru societate şi umanitate.
Elon Musk, patronul rețelei Twitter, a lansat un nou avertisment cu privire la pericolele la care este expusă omenirea odată cu dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială. De asemenea, miliardarul a precizat că robotul de chat ChatGPT are prejudecăți liberale, motiv pentru care vrea să contracareze polarizarea cu ajutorul propriului sistem de inteligență artificială, relatează The Associated Press.
În interviul acordat luni postului american Fox News, Musk a anunțat că vrea să lanseze o alternativă la chatbotul ChatGPT. Se va numi “TruthGPT” și va fi o ”inteligență artificială de căutare a adevărului care încearcă să înțeleagă natura universului”.
Musk consideră că inteligența artificială ar trebui să fie concepută pentru a înțelege omenirea, nu pentru a o distruge.
Musk a mai spus și că e conștient că ar pleca cu un dezavantaj față de rivalii săi, și nu ne putem da seama momentan cât de serioase sunt planurile sale. Ce știm deja însă este că acesta ar fi înaintat deja documentele necesare pentru înființarea unei afaceri numită X.AI Corp, și că a cumpărat mii de plăci grafice, angajând cercetători de la DeepMind pentru un proiect necunoscut, bazat pe AI, al Twitter.
De asemenea, antreprenorul care este al doilea cel mai bogat om din lume și-a exprimat îngrijorarea potrivit căreia ChatGPT ”este instruit să fie corect din punct de vedere politic”.
Elon Musk a mai precizat că susține demersurile de reglementare a domeniului inteligenței artificiale, deoarece, în lipsa unor delimitări, această tehnologie ar potențialul de a distruge lumea.
Numele mai multor personalități, printre care Elon Musk, Yuval Harari ori Steve Wozniak , însoțesc o scrisoare deschisă prin intermediul căreia cer o pauză de șase luni în dezvoltarea sistemelor avansate de Inteligență Artificială. Aceștia consideră că IA prezintă „riscuri profunde pentru umanitate” și trebuie reglementată corespunzător.
Pe de altă parte, amintim că în 2015, Elon Musk, Stephen Hawking, Noam Chomsky, împreună cu sute de cercetători din domeniul Inteligenței Artificiale, au cerut interzicerea la nivel mondial a producției armelor autonome ce folosesc Inteligența Artificială, avertizând că fabricarea acestora ar putea duce la o cursă a înarmării la nivel mondial.
În interviul cu Fox News, Musk a mai indicat și o funcție care ar urma să apară pe Twitter în următoarea perioadă. Este vorba despre posibilitatea de a cripta mesajele private, care ar urma să fie lansată până la sfârșitul lui mai. Musk este un fan al aplicațiilor de mesagerie criptate, spunând anterior că Twitter ar trebui să ofere o criptare similară cu cea oferită de Signal.