- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Email Render Rate – Noul indicator de masurare a campaniilor de email marketing (advertorial)

19 Feb, 16:34 • Redactia DailyBusiness
Ar fi bine sa priviti inca o data si bine la termenul de Open Rate pentru ca in curand noi, cei din lumea email marketingului, nu vom mai lucra cu el . In cadrul Email Experince Council (ramura a DMA), s-a dezbatut aprins, in ultima perioada, pe marginea inconsistentei termenului de Open Rate (in cazul folosirii lui ca indicator de masurare a eficientei unei campanii de emailing) si, in cele din urma, s-a ajuns la o concluzie.
Email Render Rate - Noul indicator de masurare a campaniilor de email marketing (advertorial)

Nu putem spune ca termenul de Open Rate a fost abandonat complet, aruncat in pod si inchis usa dupa el. Putem spune ca s-a retras in glorie, intr-un timp in care ceea ce oferea nu mai era de ajuns.

De fapt, de la ce au pornit eforturile de redefinire a ceea ce inseamna Open Rate? De la faptul ca, in prezent, exista cel putin 4 variante de calcul ale acestui indicator:

– Open Rate calculat pe baza numarului unic de persoane care si-au incarcat imaginile din emailul primit
– Open Rate calculat pe baza numarului unic de persoane care si-au incarcat imaginile si/sau au accesat un link din email
– Open Rate calculat ca numarul total de afisari ale unui email cu imaginile incarcate
– Open Rate calculat ca numarul total de afisari ale unui email cu imaginile incarcate si/sau numarul total de click-uri

La nivel de industrie s-a pus problema standardizarii termenului de Open Rate, insa s-a ajuns la concluzia ca acest lucru nu este posibil pentru ca fiecare din cei 4 indicatori de mai sus, luati separat, semnifica ceva.

Tinandu-se cont ca orice incercare de a redefini acest indicator ar fi creat polemici, s-a ales varianta mai radicala, aceea de a-l elimina complet si de a-l inlocui cu o serie de noi indicatori construiti in jurul termenului de Email Render Rate.

Noua serie de indicatori isi propune sa evalueze mai corect felul in care emailurile sunt deschise de catre cei care le primesc. In plus, putem vorbi mai clar despre ceea ce inseamna email engagement.

Uitandu-ne inapoi, ne putem da seama, acum, ca Open Rate-ul nu facea altceva decat sa ofere informatii irelevante, inexacte si improbabile despre felul in care recipientii interactionau cu emailurile pe care le primeau. Acest lucru se datora faptului ca fiecare furnizor folosea o singura modalitate de a calcula Open Rate-ul, iar datorita acestor variatii, compararea ratelor de deschidere era, in multe cazuri, irelevanta.

Pe scurt, Email Render Rate masoara numarul emailurilor deschise de catre abonati, prin incarcarea imaginilor, adica numarul persoanelor care au vazut emailul exact asa cum a fost proiectat sa fie. Cand spunem acest lucru, va intrebati daca un email poate fi vazut si altfel, iar raspunsul este da.

Probabil majoritatea dintre voi folositi un cont de email pe Gmail sau Outlook 2007. In ambele cazuri, cu siguranta ati observat ca atunci cand primiti un email, pozele din acel email sunt blocate. In acest caz, putem spune ca emailul nu a fost rend-uit (adica nu ati incarcat pozele din el).

Email Render Rate reflecta intr-un mod mult mai clar si mai corect interesul abonatilor fata de un newsletter, insa nu masoara cate emailuri au fost cu adevarat deschise (pentru ca daca un abonat nu si-a incarcat imaginile, nu este „prins” de acest indicator). Pentru a merge mai in profunzime si pentru a masura intersul in detaliu putem vorbi si de numarul total de renderi.

Pentru a masura numarul persoanelor care au vazut cu adevarat emailul nostru, nu vom folosi termenul de open, ci termenul de actions, Unique Actions, adica numarul persoanelor care au rendat un email si/sau au accesat un link din acel email. Spre exemplu, daca am primit emailul pe Gmail si nu mi-am incarcat imaginile, dar am dat click pe un link din text, atunci voi fi „prins” de acest indicator.

In noua structura de indicatori vorbim si de Total Email Render Rate care este foarte apropiat de ceea ce se masoara in publicitatea online prin termenul de impresie. Acest indicator va fi foarte important pentru cei care insereaza bannere in newslettere si/sau pentru care este importanta vizibilitatea brandului lor.

Vorbeam mai sus de masurarea angajamentului unui abonat fata de un newsletter. Masurand indicatorii de mai sus, pentru newsletterul unui publisher vom observa diferente mari intre Email Render Rate si Unique Email Action Rate. Este un lucru normal, pentru ca abonatii unui astfel de newsletteter sunt, in mod special, interesati de content si singurul efect negativ al unei asemenea diferente se reflecta asupra bannerelor inserate in newsletter. In cazul unui newsletter de brand, sa zicem al unei marci auto, cazul in care aceste diferente nu exista este ideal pentru ca semnifica angajamentul abonatilor fata de acea marca. Din fericire, acest lucru este exact ceea ce se intampla in prezent.

Noii indicatori dezvoltati in jurul conceptului de Email Render Rate sunt:
1. unique emails rendered
2. total emails rendered
3. unique actions
4. total actions
5. unique email render rate
6. total email render rate
7. average recipient render ratio
8. unique email action rate

Malina Tudoroiu, PR Coordinator White Image Loyalty Solution

Cine este WhiteImage

White Image este lider in solutii customizabile de email marketing, gestionand anual un volum de peste 60 milioane de emailuri. Preocupata de dezvoltarea unei platforme software puternic specializata, capabila a face fata celor mai mari provocari ale mediului online, White Image se concentreaza pe crearea de instrumente de analiza inovative si este dedicata deliverabilitatii si celor mai inalte standarde din email marketing.

White Image este singura companie romaneasca de email marketing recompensata la nivel international cu premiul Gold Consumer in competitia anuala MarketingSherpa si este implicata in proiectele internationale din domeniu.

Urmărește Daily Business pe Google News