In prezent, compania ofera serviciul video on demand pentru circa 3.000 de abonati din Bucuresti, acesta fiind o oferta suplimentara, platita separat de abonamentul normal de Internet, a spus pentru DailyBusiness Gheorghe Rusu, director al Interglob.
Compania are doi actionari persoane fizice, Gheorghe Rusu fiind unul dintre ei. Acesta a infiintat compania furnizoare de solutii de comunicatii Euroweb in 1993 si a vandut-o in 2000, ulterior, in 2003, infiintand call-centerul EasyCall pe care l-a vandut in 2006.
Video on demand (VOD) ofera posibilitatea abonatilor de a comanda un film sau un documentar pe care sa il vizioneze cand doresc de cate ori doresc.
„Am inceput acest serviciu cu un numar de 10 filme si cu un abonament lunar de 10 euro”, a spus Rusu. „Rata de inlocuire si crestere a numarului de filme si documentare este de circa 30% lunar. Avem contracte cu distribuitori de filme din SUA, Anglia si Germania”, a completat Rusu.
Interglob a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 367.000 euro, conform datelor furnizate de Ministerul de Finante.
„Voi incerca sa ma axez cel mai mult pe serviciul VOD, intrucat in Romania piata este inca foarte putin dezvoltata, desi acest segment poate genera venituri mari „, a spus Rusu. „Intr-o luna, vom introduce acest serviciu si pentru televizoare, unde va fi nevoie de instalarea unui set-top box, instalarea ridicandu-se undeva la 50 euro”, a completat acesta, spunand ca abonamentul va ramane tot in jurul a 10 euro/luna.
In prezent, serviciul VOD este distribuit doar in Bucuresti, Interglob aflandu-se insa in negocieri cu retele din alte zone ale tarii, cum ar fi Constanta si Brasov.
„Vom iesi in curand din Bucuresti, cred ca urmatoarele retele ce vor beneficia de servicii VOD in paralel cu cele de Internet vor fi din Constanta. Iesirea din Bucuresti va necesita o investitie de circa 30.000 euro”, a spus Rusu.
Cifra de afaceri totala estimata de companie pana la finele lui 2007, incluzand si serviciile de telefonie, Internet si RFID (n.r. – solutie de identificare automata a obiectelor, asemanatoare cu codul de bare, dar care actioneaza fara contact vizual intre eticheta si cititor) se va ridica la circa 300.000 euro.
Televiziune cu circuit inchis pentru spitale, universitati si companii
Interglob ofera servicii de televiziune cu circuit inchis (privata) pentru unele spitale care opereaza transplanturi, streamingul (date multimedia procesate si transmise in timp real -n.r.) fiind realizat de companie.
„Prin canalele private, personalul din spital poate asista la operatii din diferite locuri, la televizoare de inalta fidelitate, fara sa fie nevoie sa fie prezenti in sala de operatii. Costul de instalare al canalelor private pentru persoane juridice pentru sustinerea sesiunilor de training, in hoteluri care vor canale proprii, sau in universitati, se ridica la circa 1.500 de euro”, a spus Rusu.
Rusu a completat spunand ca in 2008 se va centra puternic pe extinderea serviciilor de televiziune privata in lanturile hoteliere de pe litoral si din regiunea Brasovului.
Serviciul VOD a fost lansat in luna mai 2007, compania fiind infiintata in 2004.
Pe piata IPTV mai activeaza compania iNes Group, pentru anul viitor anuntandu-si intrarea si operatorul Romtelecom. In Romania exista circa patru de milioane de abonati pentru serviciile de televiziune prin cablu si aproximativ 700.000 de utilizatori ai serviciilor de televiziune prin satelit.