- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Google, amendă de 2,4 miliarde de euro, cam cât o tranşă PNRR pentru România

10 Sep, 12:43 • Dobran Viorel
Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis să menţină o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă companiei Google, pentru abuzul de poziţie dominantă. Este a doua amendă ca valoare din istoria instanţei, după cea din 2018, de 4,3 miliarde, pentru abuz de poziţie dominantă a sistemului de operare Android pentru telefoane mobile.
Google, amendă de 2,4 miliarde de euro, cam cât o tranşă PNRR pentru România

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat marţi definitiv în favoarea Comisiei Europene şi împotriva companiilor Apple şi Google în două procese de lungă durată cu mize financiare importante, relatează AFP.

Instanţa supremă europeană a decis că Google trebuie să plătească o amendă uriaşă pentru abuzul de poziţie dominantă.

În cazul Google, judecătorii au confirmat o amendă de 2,4 miliarde de euro impusă grupului Mountain View în 2017 pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa căutărilor online. Aceasta este a doua cea mai mare sancţiune financiară impusă vreodată de UE într-un caz antitrust.

Lovitură pentru Google: A primit o amendă de 2,4 miliarde de euro pentru abuzul de poziţie dominantă

Gigantul tehnologic a făcut recurs împotriva amenzii, care iniţial a fost stabilită de Comisia Europeană în 2017. Atunci, a fost cea mai mare sancţiune pe care Comisia a impus-o vreodată. Ulterior, a mai apărut o amendă de 4,3 miliarde de euro, tot împotriva Google.

Decizia de marţi pune capăt unui caz de lungă durată care a fost introdus pentru prima dată de firma britanică Foundem în 2009, atunci când Marea Britanie era parte a UE. Un alt reclamant, site-ul Kelkoo, a numit decizia „un câştig pentru concurenţă loială şi alegerea consumatorilor” într-o postare pe X, potrivit BBC.

Concedieri masive la Google
Concedieri masive la Google

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), care a pronunţat marţi hotărârea, a declarat că autorităţile europene au avut dreptate să considere comportamentul Google „discriminatoriu”, iar recursul său „trebuie respins în întregime”.

„Recursul formulat de Google şi (societatea-mamă) Alphabet este respins”, a anunţat CJUE.

Google a fost acuzată că favorizează serviciul său de comparare a preţurilor Google Shopping prin faptul că îşi face concurenţii practic invizibili pentru consumatori. Google a fost obligat să modifice modul în care sunt afişate rezultatele căutărilor sale pentru a se conforma cerinţelor europene.

Tribunalul European de Primă Instanţă s-a pronunţat în favoarea Comisiei într-o primă hotărâre pronunţată în noiembrie 2021. Cu toate acestea, Google a formulat un nou recurs, solicitând anularea amenzii.

Avocatul General, Juliane Kokott, a propus în ianuarie menţinerea amenzii. Cazul a început în 2010, odată cu deschiderea unei anchete de către Bruxelles, în urma unor plângeri din partea concurenţilor.

Google prezintă noile smartphone-uri Pixel, cu inteligență artificială. Cât costă un astfel de dispozitiv

Acesta este unul dintre cazurile majore deschise de Bruxelles împotriva Google, care deţine recordul pentru cele mai mari două amenzi aplicate vreodată de executivul european pentru practici anticoncurenţiale.

Amenda de 2,4 miliarde de euro pentru Google Shopping a fost o sumă record în momentul în care a fost impusă. Ea a fost depăşită în 2018 de o amendă de 4,3 miliarde pentru abuz de poziţie dominantă a sistemului de operare Android pentru telefoane mobile.

În total, Google a fost amendat cu peste 8 miliarde de euro pentru diverse încălcări ale legilor concurenţei.

Grupul este, de asemenea, sub tirul criticilor în Statele Unite şi în Regatul Unit.

Google
Google

De luni, acesta se confruntă cu al doilea proces major în mai puţin de un an intentat de guvernul american, care îl acuză de înăbuşirea concurenţei în domeniul publicităţii online. Vineri, autoritatea britanică pentru concurenţă, CMA, a acuzat de asemenea Google că abuzează de poziţia sa dominantă pe aceeaşi piaţă a publicităţii care reprezintă principala sa sursă de venituri.

De asemenea, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), completul de ultimă instanţă, a decis că Apple trebuie să ramburseze Irlandei 13 miliarde de euro reprezentând impozite restante pentru că a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate, considerate ajutoare de stat ilegale.

Cazul Apple datează din 2016, când Bruxelles-ul a ordonat producătorului celebrului iPhone să restituie Irlandei suma de 13 miliarde de euro. Suma corespunde beneficiilor obţinute în urma unui tratament fiscal favorabil între 2003 şi 2014 în această ţară, unde Apple îşi repatriase toate veniturile obţinute în Europa (precum şi în Africa, Orientul Mijlociu şi India).

Pentru Comisia Europeană, filiala irlandeză a Apple a plătit o rată efectivă derizorie a impozitului pe profiturile sale europene „variind de la 1% în 2003 la 0,005% în 2014”.

Cum oprești Google să-ți mai înregistreze vocea. Metoda simplă la care poți să apelezi pentru a scăpa de problemă

În primă instanţă, însă, Tribunalul UE a anulat decizia executivului european din 2020, o palmă răsunătoare pentru comisarul pentru concurenţă Margrethe Vestager, care era responsabilă de acest caz.

Comisia a făcut apel. Într-o nouă turnură, în noiembrie 2023, avocatul general al CJUE, Giovanni Pitruzzella, a emis o opinie – neobligatorie, dar care este urmată în general de judecători – punând la îndoială victoria Apple. Acesta a propus Curţii să anuleze hotărârea şi să trimită cauza înapoi la Tribunalul UE „pentru o nouă decizie pe fond”.

Cu toate acestea, Curtea nu a urmat acest sfat şi „se pronunţă definitiv asupra litigiului şi confirmă decizia Comisiei Europene din 2016: Irlanda a acordat Apple un ajutor ilegal pe care acest stat este obligat să îl recupereze”, se explică într-un comunicat de presă publicat marţi.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci