„Mai mult de 50 din primele 100 cele mai grave amenintari informatice au fost transmise online si au fost descarcate accidental de catre utilizatori, prin simpla navigare pe site-uri necunoscute sau nesigure”, se precizeaza in raport.
Pe plan mondial, cea de-a doua sursa de infectare au fost, in 2008, componentele de virus sau alte tipuri de malware prezente deja in calculator, urmate de fisierele atasate mesajelor email, care au reprezentat 12% din totalul numarului de cazuri de virusare.
„Datele nu sunt deloc surprinzatoare daca luam in considerare faptul ca in perioada 2005-2008 numarul amenintarilor informatice de pe web a crescut cu aproape 2000%. Mai mult, si 2009 da semne sa continue tendinta ultimilor ani, de inmultire rapida a numarului de amenintari informatice care se propaga prin site-urile web sau prin email. Numai in ultimele 4 zile, echipa noastra de securitate a inregistrat trei incidente diferite de tip phishing care vizau clientii a doua banci romanesti”, a declarat Gabriela Mechea, director general la Gecad Net.
Alte modalitati prin care utilizatorii de computere si-au infectat calculatoarele anul trecut sau numarat si accesarea de fisiere sau linkuri primite prin aplicatii de tip Instant Messaging, descarcarea de fisiere prin conexiuni peer-to-peer, utilizarea stickurilor de memorie si a hard-disc-urilor externe si neactualizarea aplicatiilor care s-au dovedit vulnerabile si pentru care era necesara instalarea de patch-uri de securitate.
Gecad Net este companie membra a grupului Gecad, specializata in comercializarea si implementarea aplicatiilor software.