Miercuri, autoritatile chineze au anuntat ca vor permite doar „suficient” acces la Internet pentru a lucra, insa acest acces nu va fi nelimitat.
Paginile si site-urile referitoare la miscarea spirituala Falungong, interzisa in China si alte site-uri care nu au fost precizate, vor ramane inaccesibile pentru cei peste 5.000 de jurnalisti care vor lucra la centrul de presa al Jocurilor Olimpice de la Beijing, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al comitetului organizational, Sun Weide.
In urma unor cercetari ale jurnalistilor de la AFP a reiesit ca site-urile dizidentilor, ale pro-tibetanilor sau cele ale organizatiilor de aparare a drepturilor omului, cum ar fi Amnesty International sau cel al „reporterilor fara frontiere”, nu pot fi accesate in China.
Initial, autoritatile chineze anuntasera ca vor acorda jurnalistilor straini libertate deplina de utilizare a Internetului .
„Pentru prima data, presa straina va putea face reportaje in mod liber si sa le si transmita liber in China. Nu va exista nici un fel de cenzura pe Internet”, asigurase presedintele Comitetului Olimpic International, Jaques Rogge, in cadrul unui interviu acordat in urma cu doua saptamani AFP.
China este primul stat din lume ca numar de internauti, 253 milioane, depasind anul acesta SUA care numara la finele lunii iunie circa 230 milioane de utilizatori de Internet.