Conceptul de integrare a datelor despre clienti este cunoscut sub denumirea de Customer Data Integration (CDI), un termen foarte strans legat de sistemele informatice. Presupune o serie de operatiuni si procese prin care se integreaza, se standardizeaza si se controleaza datele care provin din mai multe surse.
Am ridicat aceasta problema pentru ca exista o neintelegere asupra felului in care anumiti e-marketeri vad integrarea datelor adunate din mai multe surse, ale aceluiasi client. De fapt, este vorba despre interpretarea exacta a acestor date pentru a fi folosite cat mai corect si pentru a intelege cat mai bine clientul.
Imagineaza-ti cum ar fi sa colectezi date despre cineva, din mai multe surse si sa le integrezi intr-un singur loc, adica sa le centralizezi. Ca sa ai rezultate optime, trebuie sa le plasezi si sa le manageriezi astfel incat, cand vrei sa extragi date despre client, sistemul sa iti ofere informatia completa.
Termenul de Customer Data Integration presupune mai multi pasi: gasirea, colectarea, introducerea, pastrarea, consolidarea si valorificarea informatiilor despre clientii tai. Daca datele sunt controlate corect, CDI ofera tuturor departamentelor din companii acces la orice fel de informatii relevante pentru fiecare departament, despre un anumit client, insa procesul trebuie sa functioneze si invers, in sensul ca fiecare departament sa alimenteze aceasta sursa centrala de informatii cu date relevante. Astfel, prin CDI se pot afla date diferite despre acelasi client.
Vom da exemplul unui client pentru ca tu sa-ti dai seama exact despre ceea ce vrem noi sa transmitem in acest material. Un producator/importator auto colecteaza date legate de clientii sai, din mai multe surse: departamentul de marketing, departamentul financiar, dar si prin intermediul dealerilor etc. Fiecare are informatii diferite despre clientii sai. Ideea este ca acestea sa fie puse cap la cap si controlate eficient pentru a oferi o viziune exacta si completa asupra clientului. Departamentul de vanzari pune la dispozitie date despre ofertele de care a fost interesat clientul si chiar datele sale de contact; departamentul financiar are date despre tranzactiile financiare pe care le-a efectuat, dar si despre statutul economic al acestuia. Unitatile de service pot oferi informatii despre problemele avute la masina si periodicitatea vizitelor in aceste cazuri. Datele de la dealerii din toata tara se pot centraliza si ele. De la acestia se poate afla ce tip de masina a achizitionat clientul sau ce tipuri de servicii a mai solicitat. Adunate si gestionate corect, aceste date se pot transforma in informatii esentiale pentru actiunile de marketing si pentru implementarea unui program eficient de loializare.
In plus, gestionarea intr-un singur loc a tuturor acestor informatii poate conduce la stabilirea unor criterii de segmentare complexe si la programe de comunicare mult mai relevante, bazate pe interesele fiecarei persoane si/sau pe ciclul sau de viata in calitate de client.
Cum spuneam, CDI implica foarte multe detalii, raspandite in multe locuri. Secretul este sa le aduni si sa stii cum sa le manageriezi. Pentru acest lucru, trebuie sa iei in considerare cele 5 principii care stau la baza integrarii datelor: informatiile complete, vechimea, corectitudinea, managementul si proprietatea datelor.
Informatiile complete presupun colectarea si introducerea cat mai multor date despre client.
Vechimea datelor se refera la stocarea datelor, dar si verificarea periodica si actualizarea lor.
Corectitudinea este un principiu foarte important. Datele trebuie introduse cat mai exact.
Managementul datelor presupune operatiunile prin care sunt administrate informatiile pe care le detine proprietarul datelor.
Prin CDI, organizatiile si companiile isi pot centraliza datele venite din mai multe surse, creand, astfel, „portretul” clientului. Prin urmare, vei obtine imaginea completa a acestuia. Toate resursele de care dispui despre el, te pot ajuta sa-l intelegi mai bine. Trebuie doar sa le gestionezi corect.
In multe cazuri, modul in care trebuie abordat un client depinde de detalii care pot fi trecute cu vederea. De exemplu, trebuie sa raspunzi la anumite intrebari pentru a afla felul in care o persoana a devenit client: a cumparat produse din promotii, a cumparat produse online sau din magazin, a cumparat in momentul lansarii colectiei/modelului sau spre sfarsitul sezonului etc. Corelarea acestor informatii cu date legate de valoare achizitiilor clientului, cu istoricul achizitiei sau statutul familial, poate crea o adevarata mina de aur daca datele sunt exploatate corect in scopul crearii de segmentari si programe de loializare.
Malina Tudoroiu, PR Coordinator White Image Loyalty Solution
Cine este White Image
White Image este lider in solutii customizabile de email marketing, gestionand anual un volum de peste 60 milioane de emailuri. Preocupata de dezvoltarea unei platforme software puternic specializata, capabila a face fata celor mai mari provocari ale mediului online, White Image se concentreaza pe crearea de instrumente de analiza inovative si este dedicata deliverabilitatii si celor mai inalte standarde din email marketing.
White Image este singura companie romaneasca de email marketing recompensata, de doi ani, la nivel international, cu distinctia Gold in competitia anuala MarketingSherpa si este implicata in proiectele internationale din domeniu.