Cei ce lanseaza astfel de atacuri informatice au preferat in ultima jumatate a anului trecut sa trimita mail-uri spam cu link-uri catre diferite site-uri. Odata deschise acele site-uri, computerul este infectat.
„In prima perioada a lui 2007, hackerii preferau sa trimita mail-uri deja infectate in casutele postale”, a declarat Jimmy Kuo, director principal al Microsoft Malware Protection Center.
„Insa, vazand ca din ce in ce mai multe companii ce furnizeaza servicii de mail blocheaza din ce in ce mai usor acest fel de mesaje, au inceput sa trimita spam-uri cu link-uri catre diferite site-uri. Acestea sunt mai greu de depistat si blocat”, este de parare”, a mai spus Jimmy Kuo.
Raportul Microsoft este considerat de analisti ca fiind unul dintre cele mai relevante de pe piata, avand in vedere ca datele au fost extrase din peste 450 milioane de computere de pe intreg Globul, care au instalat unul dintre sistemele de operare Windows.
In SUA, unul din 112 computere a fost depistat ca fiind infectat cel putin o data in perioada de sase luni de la finele lui 2007. Japonia a fost considerat statul cu cele mai putine atacuri malware, doar unul dintre 685 computere fiind depistat ca infectat.
Atacurile adware (virusi ce ruleaza sau afiseaza aplicatii publicitare fara consimtamantul utilizatorilor) au ramas cele mai dese, acestea crescand cu 66% fata de prima perioada a lui 2007. Astfel, mai mult de 34,3 milioane computere au fost depistate ca fiind infectate cu virusi adware.
Intre 75 si 80% din atacurile phishing au fost trimise in limba engleza, acestea tintind din ce in ce mai des retelele sociale.