Conform oficialilor companiei, MusicMall.ro detine o cota de piata de circa 65% pe acest segment.
„MusicMall.ro, impreuna cu partenerii carora le furnizam spre vanzare melodiile, inregistreaza lunar descarcari de circa 10.000 de melodii. Nu este mult, dar cu siguranta este o realizare in conditiile pirateriei infloritoare din Romania”, a spus Serban Boanca, director tehnic HTD, compania care a dezvoltat site-ul MusicMall.ro.
Cele mai descarcate melodii de pe site sunt in prezent Cleopatra Stratan-Ghita (6.240 descarcari), urmata de Margineanu-Ma iubeste femeile si de Cristina Rus-Viata mea.
Serviciul de download de muzica mai este disponibil si pe site-uri precum MuzicaBuna.ro sau Muzica.ro.
Boanca a precizat ca piata de muzica digitala din Romania nu este inca una mare, inclusiv din cauza faptului ca „la noi nu a prins foarte bine plata prin credit card si trebuie sa folosim un sistem de plata prin SMS care implica costuri mari”.
Pretul download-ului unei melodii este de 0,9 euro fara TVA. Conform oficialilor companiei, cel mai mare procent din castiguri il iau operatorii de telefonie Vodafone si Orange, cu care firma are contracte, urmat de casele de discuri si, in final, MusicMall.ro.
Conform unor declaratii anterioare ale oficialilor companiei, MusicMall.ro primeste sub 10% din veniturile obtinute din vanzarea unei melodii.
„Oamenii nu sunt neaparat obisnuiti cu ideea de a cumpara muzica de pe Internet, dar speram ca incet-incet acest sistem sa prinda. Este, evident, mult mai avantajos sa cumperi cu 0,9 euro hit-ul de pe album, decat sa platesti 25 lei pentru un hit si 10 remixuri de pe un album intreg”, este de parere Boanca.
Recent, MusicMall.ro a introdus si posibilitatea platii prin credit card, ca alternativa la plata prin SMS. Pentru a plati prin SMS, utilizatorii trebuie sa trimita un mesaj in valoare de 0,9 euro fara TVA, urmand sa primeasca pe telefon o parola. Aceasta trebuie introdusa pe site pentru ca utilizatorii sa poata descarca melodia dorita.
Serban Boanca s-a aratat sceptic in ceea ce priveste limitarea pirateriei din industria muzicala, estimand totusi ca in maxim 10-15 ani muzica inscriptionata pe CD va disparea, inlocuita fiind de comertul on-line de muzica.
„Pe de alta parte pirateria nu cred ca va putea fi limitata sau stapanita indiferent de ce masuri vor lua industria muzicala si/sau autoritatile. In acest context sunt de parere ca industria muzicala trebuie sa se reinventeze si sa gaseasca noi modalitati de a produce profit. Comertul electronic este doar primul pas”, a mai spus Boanca.
Lansarea oficiala a serviciului de descarcare a melodiilor in format digital a avut loc pe 10 mai 2006. Pe langa vanzarea de muzica digitala, site-ul mai ofera stiri din lumea muzicii, versuri sau informatii despre artisti.
Printre cele mai cunoscute servicii de download de muzica digitala din lume se numara Napster sau iTunes, detinut de Apple.