Astfel, Nielsen este in curs de dezvoltare a unui software care va putea identifica, pe diferite portaluri de pe Internet, daca exista continut ilegal, blocand automat incercarile persoanelor de a publica continut video piratat.
Analistii internationali care urmaresc acest proiect sunt de parere ca Nielsen, desi in urma altor companii care deja au contractat cateva portaluri pentru a filtra continutul video al acestora, ar putea reprezenta inceputul intrarii marilor companii pe acest segment promitator.
„Ideea este ca vin companiile mari, pe o piata care are nevoie din ce in ce mai mare de astfel de filtre. Avantajele financiare sunt si ele promitatoare”, este de parere Rick Cotton, vicepresedinte executiv al NBC Universal. „Sistemul ce urmeaza a fi lansat de Nielsen are potentialul de a fi adoptat de cele mai mari portaluri. Pe langa acestea, va contribui puternic in reducerea pirateriei video de pe Internet”, a continuat Cotton.
Nielsen va lansa produsul in al doilea trimestru al lui 2008, targetand portaluri precum YouTube, site-uri sociale precum MySpace sau Facebook, dar se afla in dialoguri si cu companii media precum NBC Universal sau Discovery Channel.
Sistemul va fi folosit initial pentru a „face ordine” in randul programelor TV difuzate pe Internet, clipuri care sunt puse deseori pe diferite site-uri fara consimtamantul companiilor producatoare.
Nielsen are deja contracte cu peste 700 de canale de televiziune, putand prelua de la acestea semnatura si elemente de identificare ale emisiunilor. Aceste „amprente” vor putea fi folosite ulterior de catre sistemul creat de Nielsen pentru Internet, cu scopul de a identifica daca un videoclip este piratat, publicat ilegal pe portaluri, sau daca este plasat legal.
In momentul in care un videoclip nu are semnatura autorului, sau are o semnatura falsa, programul creat de Nielsen va atentiona managerii portalurilor dar si producatorii videoclipurilor, care vor putea sa actioneze in consecinta.
Oficialii Nielsen sunt increzatori ca vor putea incheia contracte cu foarte multi producatori TV, intrucat acestia au deja relatii cu multi dintre ei. Convingerea managerilor portalurilor s-ar putea dovedi mai dificila, intrucat multe dintre ele au deja un sistem propriu de copyright sau unul achizitionat de la o companie mai mica. Google, de exemplu, creaza un sistem similar pentru portalul YouTube.
Pe langa generarea de venituri din serviciul propriu-zis, Nielsen va putea folosi software-ul pentru a identifica diferite fisiere video de pe web, urmand sa comercializeze datele companiilor de publicitate online.
In momentul in care va lansa serviciul, Nielsen va avea drept competitori companii mici sau medii, precum Voible, Audible Magic sau BayTSP.
Tensiunile dintre companiile media si portalurile online au atins punctul culminant in martie, in momentul in care Viacom a dat in judecata compania Google, cerand daune de 1 miliard de dolari pentru incalcarea legilor copyright-ului pe portalul YouTube.