Primul semnal de alarma, si totodata un prim semn privind schimbarea cursului industriei de publishing catre digital, a venit imediat dupa lansarea romanului lui Dan Brown, The Lost Symbol, de la finalul lui 2009.
In primele zile de la lansarea cartii, pe Amazon.com s-au vandut mai multe copii digitale ale romanului decat din cele tiparite. Acest lucru a fost vazut ca o schimbare a industriei de publishing, dar care poate implica riscuri mari.
La mai putin de 24 de ore de la lansarea pe piata, copii piratate ale versiunii digitale ale cartii aparusera deja pe site-uri de file-sharing ca BitTorrent, PirateBay sau Rapidshare. In cateva zile, versiunea digitala a cartii a fost downloadata de peste 100.000 de ori, pe gratis, ducand la pierderi de sute de mii de dolari pentru edituri.
Odata cu cresterea in popularitate a cititoarelor electronice de carti, Amazon Kindle, Sony sau in Romania, iRiver Story, efectele pirateriei digitale de carti vor fi resimtite din ce in ce mai puternic.
„Ar fi corect sa spunem ca pirateria cartilor electronice explodeaza”, a declarat Albert Greco, expert in industrie si profesor de marketing la Universitatea Fordham.
Pirateria nu se rezuma doar la beletristica, ci se intalneste si in cazul textelor de specialitate. „Asistam la copierea si distribuirea ilegala a versiunilor digitale ale unor texte de chimie, medicina sau ghiduri tehnice”, a spus Ed McCoyd, director of digital policy la Asociatia Publisherilor Americani.
Pentru a limita pierderile cauzate de piraterie, unii publisheri din SUA au luat decizia de a scoate pe piata editiile digitale ale cartilor la cateva zile sau chiar saptamani de la lansarea versiunilor print. Editura americana Simon & Schuster a facut acest lucru in cazul romanului semnat de Stephen King, Under the Dome.
In SUA, in trimestrul doi al lui 2009, vanzarile de carti digitale au format o piata de circa 37 milioane de dolari, de trei ori mai mare decat in aceeasi perioada a lui 2008.