Vanzarea de numere/coduri pentru carti de credit a reprezentat 31% din veniturile piratilor online, fiind cele mai tranzactionate informatii. Detalii despre anumite conturi bancare sustrase ilegal si vandute apoi underground au reprezentat circa 20% din sursele de venit ale piratilor online.
Trendul pe care l-a evidentiat raportul Symantec in urma cercetarilor la nivel mondial indica o mai mare subtilitate a piratilor online. Parte dintre acestia nu mai intra pe portaluri pentru a introduce coduri malitioase sau pentru a fura, ci si pentru a acumula date confidentiale pe care, ulterior, le vand altor pirati online care profita de ele, a scris BBCNews.com
Mare parte dintre atacurile phishing folosite in perioada mai sus mentionata au avut ca scop obtinerea frauduloasa a datelor personale privind conturi bancare sau coduri PIN. Acestea nu mai sunt folosite doar de catre cei ce le obtin, ci sunt vandute mai departe.
Pe aceasta piata ilegala, Symantec a subliniat ca a observat formarea de aliante intre pirati ai Internetului. Astfel, anumite organizatii ilegale se specializeaza pe anumite forme de hacking, vanzand apoi datele catre alte organizatii ce au alte „puncte forte”.
Cele mai active organizatii la nivel mondial se regasesc in Rusia si in Europa de Est. Acestea depisteaza cele mai multe date confidentiale. In contrast, organizatiile ilegale din SUA sunt cele mai putin organizate.
Symantec a observat intr-un an peste 44 mil. de mesaje provenite de pe servere underground, indreptate catre utilizatori persoane fizice, banci, operatori telecom sau alte companii. Locatiile serverelor se schimba continuu, pentru ca piratii online sa poata fi localizati mai greu.