- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Portretul robot al internautului roman: Femeie tanara, prea putin influentata de reclamele TV, cauta oferte promotionale

02 Aug, 15:09 • Redactia DailyBusiness
Profilul utilizatorului roman de Internet s-a modificat fata de anul trecut, fiind dominat de femei cu varste cuprinse intre 20 si 24 ani, cele mai multe dintre acestea "navigand" din Bucuresti, conform unui studiu Trafic.ro. Astfel, 53% dintre internautii romani sunt femei, mai multe cu aproximativ 6 puncte procentuale decat in prima jumatate a anului precedent.
Portretul robot al internautului roman: Femeie tanara, prea putin influentata de reclamele TV, cauta oferte promotionale

Campania Trafic.ro a fost derulata in perioada 25 mai – 20 iunie, pe 2.058 site-uri din Romania, pe un esantion de 42.000 de respondenti.

Structura pe sexe a utilizatorilor de Internet reflecta structura generala a populatiei (52.6% femei conform INSSE). Din totalul respondentilor, 50% sunt necasatoriti, surclasand-i pe cei care prefera institutia casatoriei sau cei care locuiesc cu partenerul (44%). Restul procentajului se imparte intre cei cu statutul de vaduv(a) si divortat(a).

Caracteristici demografice:

Ca si anul trecut, topul este dominat de varsta de 20-24 ani (22%), procentaj urmat de cei cu varstele de 25-29 ani (16%), 30 – 34 ani (14%) si 40 – 49 ani (14%). Categoriile extreme de varsta formeaza cea mai mica parte din audienta – cei sub 14 ani (3%) si cei de peste 60 de ani (2%.) S-a constatat o egalitate de ponderi pentru intervalele 50 – 59 ani (7%) si 18 – 19 ani (7%).

Majoritatea respondentilor locuiesc in Romania (94%), urmati de cei din Republica Moldova (2%) si din Germania (0,2%). Principalele orase in care internautul roman isi petrece cel mai mult timp sunt Bucuresti (25%) si judetele foarte mari – Iasi (5%), Cluj (5%), Constanta (4%) si Prahova (3%).

In 2010, majoritara internautilor au studii superioare – absolvent de facultate in proportie de 34% si studii post-universitare 15%. Acest lucru se reflecta in pozitiile ocupate – 26% sunt manageri de diferite niveluri si 24% studenti.

Venituri

In ceea ce priveste venitul lunar, 19% dintre respondenti nu au surse de venit proprii. Aproximativ 25% castiga sub 1.000 de lei si peste 50% au salarii ce depasesc 1.000 de lei. In contextul declinului economic 7,5 % dintre respondenti au peste 1.000 de euro/luna comparativ cu anul trecut cand 10% aveau aceste castiguri.

In cazul venitului familiei, ponderea celor cu venituri de sub 1.000 de lei este de 20%. Cel mai important procentaj il reprezinta cei cu venituri intre 2.001-3.000 de lei, peste 17%. Procentajul celor cu peste 4.001 lei (aproximativ 1.000 de EURO) este de 19%. In urma studiului, 64% dintre cei care au raspuns nu aduc cel mai mare venit in familie. Majoritatea dintre cei chestionati, adica 67%, nu au niciun copil, in timp ce 22% au un copil.

Ca planuri de viitor, o treime dintre respondenti intentioneaza sa-si cumpere masina, in timp ce 44% detin deja un autovehicul. De asemenea un sfert planuiesc achizitionarea unui apartament, tinand cont ca 8% detin deja o casa de vacanta.

Comportament de achizitie si consum

Fata de anul trecut, topul preferintelor din consumul offline s-a modificat – cafeaua macinata nu se mai afla in topul preferintelor, fiind inlocuita de laptele dulce (43%) si de iaurtul simplu (40%). In ceea ce priveste achizitiile offline, utilizatorul de Internet prefera produsele la reducere, informandu-se inainte de cumpararea lor si fiind putin influentat de reclamele TV.

Ca factor decisiv in achizitie s-a identificat marca produsului, urmata de tara de origine, pret, dar si oferta din magazin.

Conform studiului, o majoritate covarsitoare detine cel putin un telefon mobil (95%), un calculator (PC)/ laptop (95%) si un televizor (89%). De asemenea o pondere importanta in produsele achizionate o ocupa electrocasnicele: frigider (88%) si masina de spalat rufe automata (82%).

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...