Printre clientii din Romania care au trecut deja la PayPal se numara portalul de servicii turistice Goovel.net sau magazinul online Usbmania.ro.
De sambata trecuta, sistemul de plati Paypal a inceput sa accepte retragerea de bani din Romania, pana in prezent romanii trebuind sa se limiteze doar la optiunea de trimitere a banilor in strainatate, conform informatiilor publicate de site-ul PayPal.com.
„Nu cred ca serviciile de transfer rapid de bani MoneyGram sau Western Union vor avea de suferit ca urmare a intrarii pe piata a PayPal, intrucat acesta din urma este proiectat pentru a sustine microplati pentru utilizatori si magazine mici, deci nu intra in concurenta atat de mare cu MoneyGram sau Western Union”, a spus pentru DailyBusiness Madalin Matica, directorul companiei de procesare de plati online DotCommerce.
De aceeasi parere este si Manuela Stoica, communication specialist pentru serviciul de plati online cu card Gecad ePayment.
„Cred ca este prea devreme sa apreciem cum va fi afectata piata de intrarea PayPal, ca si concurent pentru MoneyGram sau Western Union. In primul rand este vorba despre strategia PayPal si oferta pentru piata din Romania si ramane de vazut ce vor face companiile concurente in continuare”, a spus Stoica.
Aceasta a subliniat ca un factor important in favoarea rivalilor PayPal este si obisnuinta clientilor de a folosi un anumit sistem de plati.
„Pe de alta parte, PayPal, reprezinta, intr-adevar, o alternativa de plata si este un mijloc foarte bun de transfer bancar, mai ales in cazul sumelor mici, deoarece bancile percep comisioane destul de ridicate”, a mai spus Stoica.
Oficialii Western Union nu au spus cum va influenta PayPal afacerile companiei, comentand doar ca intrarea unui nou jucator pe segmentul transferurilor de bani reprezinta competitivitate crescuta, si ca este, in general, un lucru „foarte sanatos pentru evolutia pietei romanesti”.
PayPal, mai rentabil decat MoneyGram sau Western Union
Transferul banilor platiti catre contul PayPal se efectueaza contra unui comision intre 1,9% si 2,9% + $0,30 $/tranzactie, conform PayPal.com. Sistemul de plati online PayPal permite utilizatorilor sa efectueze transferuri financiare fara a furniza informatiile conturilor lor bancare, ci doar adresa de email asociata contului lor PayPal. Inscrierea in PayPal este gratuita.
Conform oficialilor Western Union, comisionul de transfer a sumei de 350 euro din Spania in Romania se ridica la 17,50 euro.
Acelasi serviciu de transfer, dar prin PayPal, taxeaza emitentul cu 11,9 euro.
In cazul MoneyGram, trimiterea sumei de 350 euro din Spania in Romania implica un comision de 15,50 euro.
Concurent pentru solutii de plata autohtone?
Oficialii DotCommerce si ePayment au spus ca serviciul PayPal nu intra in concurenta directa cu companiile pe care le reprezinta.
„PayPal nu este un concurent pentru ePayment. PayPal functioneaza ca un fel de banca electronica, unde fiecare utilizator isi poate crea un cont virtual care poate fi alimentat din conturi PayPal sau din conturi reale”, a spus Stoica.
„Solutiile noastre sunt in mare parte distincte si complementare celor oferite de PayPal. In orice caz, mai devreme sau mai tarziu, vom vedea „big boys” intrand pe piata din Romania dar sper sa rezistam acelor valuri. Credem ca Romania are o specificitate a ei care poate fi inteleasa dupa ani de activitate. Noi descoperim lucruri noi despre e-businessul romanesc si dupa 4 ani de activitate sustinuta in Romania”, a declarat Matica.
Pe de alta parte, Alin Lapadat, directorul executiv al magazinului online de gadgeturi USB usbmania.ro a spus pentru DailyBusiness ca, inainte de deschiderea magazinului, acum mai putin de o luna, avea de optat intre DotCommerce sau ePayment, intr-un final alegand insa PayPal.
„Desi inca nu este folosit atat de mult in Romania, consider ca am facut o alegere buna cu PayPal, in primul rand pentru ca taxele pentru magazine sunt mult mai mici, dispar taxele percepute clientului si PayPal este mai usor de folosit”,a explicat Lapadat. „Eu sunt exemplul viu ca PayPal concureaza, ca sistem de plati, cu DotCommerce sau ePayment”, a conchis acesta.
Totusi, Lapadat mai opereaza un magazin online, unde spune ca a instalat o solutie de plata DotCommerce.
Lapadat a adaugat ca in Europa de Vest, PayPal este foarte mult folosit, iar dupa informarea publicului autohton, Romania va urma aceeasi cale.
„Prevad ca incepand chiar din 2008, din ce in ce mai multe plati se vor efectua in sistem PayPal. De asemenea, prevad ca PayPal va deveni un concurent puternic si pentru alte companii precum MoneyGram sau Western Union”, a mai spus Lapadat.
De ce a intrat PayPal in Romania
„Cred ca PayPal a facut o miscare foarte buna, deoarece Romania este una dintre pietele cu cel mai mare potential din Europa de sud si sud-est”, este de parere Manuela Stoica, reprezentant al Gecad ePayment.
Oficialii ePayment vad intrarea sistemului de plati PayPal in Romania ca un semn ca piata autohtona are potential si ca va continua ritmul de dezvoltare accelerat. De asemenea, intrarea PayPal indica incredere in nivelul de securitate local.
„Nivelul tentativelor de frauda online este mai mic decat in alte tari, precum Statele Unite, Canada, Italia sau China, situandu-se la mai putin de 1%. Aceasta se datoreaza si nivelului foarte ridicat al standardelor si practicilor de securitate online din Romania”, este de parere Stoica, care a subliniat ca plata prin card bancar este una dintre cele mai sigure metode de plata online din Romania.
„Suntem incantati de faptul ca PayPal a intrat in Romania. Salutam acest lucru, chiar daca va fi o mica concurenta intre noi si ei”, a spus Matica.
„Cred ca, la un moment dat, firma sau individ, trebuie sa iti infruntii „demonii” si spaimele daca vrei sa evoluezi. Cred ca asta a facut PayPal prin intrarea pe piata autohtona”, a continuat acesta, referindu-se la faptul ca PayPal a ezitat mult sa intre in Romania, din cauza ratei mari de infractionalitate inregistrata pe site-ul eBay.
Compania PayPal are sediul central in California si a fost cumparata de eBay in anul 2002, pentru suma de 1,5 mld. $. Compania a fost fondata in 1998 de Max Levchin, Peter Thiel si Luke Nosek.
Compania de licitatii online eBay permite cumpararea prin sistem PayPal a milioane de produse din intreaga lume, din zeci de categorii.
Madalin Matica este de parere ca vanzarile eBay nu vor fi puternic influentate de intrarea PayPal in Romania.
„Desi romanii vor putea plati prin PayPal, vanzatorii restrictioneaza deseori livrarea la nivelul SUA si/sau Canada. Cred ca efectele intrarii PayPal in Romania sunt supraevaluate, din acest punct de vedere”, a conchis Matica.