Romanul, intitulat „Dragoste Adevarata”, copiaza stilul, limbajul si tehnicile narative ale unui numar de 13 scriitori rusi si straini din secolele 19 si 20.
Programul pentru redactarea cartii PC Writer a fost creat dupa opt luni de munca de o echipa de programatori si filologi.
Calculatorului nu i-au fost necesare decat trei zile pentru a genera cartea. Acum, documentul se afla in faza de editare, iar luna viitoare vor fi publicate 10.000 de exemplare ale romanului, sustine un reprezentant al editurii, citat de presa internationala.
Unii filologi nu cred ca documentul a fost redactat de un calculator, ci de un scriitor talentat. Pe de alta parte si o serie de specialisti IT sunt de parere ca progresele in domeniul inteligentei artificiale sunt insuficiente pentru a genera un program care sa redacteze un roman.
Conceptul de literatura generata prin programe IT nu este unul nou, fiind o tendinta in poetica experimentala a ultimilor 40-50 de ani.
In 1959, germanul Theo Lutz a initiat o serie de experimente poetice cu un computer care genera versuri, intr-o serie de cuvinte si expresii prin permutare, combinare, asociere de cuvinte.
Experimentele au avansat in estetica literara in ultimii 10 ani, discutandu-se tot mai mult despre tipuri de software generator de text poetic, pe de o parte, dar si despre folosirea new media pentru transmiterea textelor literare.