Acestia au subliniat insa ca sunt pasibili de pedeapsa si cei ce „pun in share chiar si doar o melodie, fara a avea permisiune”.
„Urmarim, in general, pe cei ce au in share peste 20 de gigabiti de muzica, cei care au o prezenta constanta online si, in general, recidiveaza”, a spus pentru DailyBusiness.ro Valeria Constantin, specialist in comunicare la AIMR. Acestia risca inchisoare sau amenda. „Acest lucru nu exclude insa faptul ca am putea urmari si pe cei ce au in share foarte putine melodii”, a subliniat Constantin.
Cei 40 de internauti asupra carora AIMR a strans probe sunt din Bucuresti precum si din Miercurea Ciuc, Craiova si Sfantu Gheorghe, dar si din mai multe localitati din Cluj, Gorj, Neam, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botosani si Ilfov.
AIMR nu a putut oferi informatii privind profilul celor urmariti. „Noi ii identificam dupa IP apoi politia se duce la furnizorul de Internet al fiecaruia pentru a ii depista, urmand perchezitia la domiciliu. Daca este dovedit ca acestia au facut trafic ilegal de muzica, se initiaza procedura in instanta. Intregul proces poate dura peste un an de zile”, spune Valeria Constantin. Aceasta subliniaza ca pana in prezent AIMR a primit despagubiri banesti de la doua persoane ce au facut trafic de muzica pe DC++. „In general tine de judecator daca acestia vor face inchisoare sau vor trebui sa plateasca amenda”.
Institutia considera ca utilizatorii au incalcat legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturi conexe.
Nominalizata cu un numar de 913 huburi active in iulie 2010, Romania conduce detasat in topul 10 al tarilor monitorizate de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), fiind urmata la mare distanta pe locul 2 de Italia cu 526 de huburi; in topul negativ mai figureaza Franta, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul 10 situandu-se SUA cu 143 de huburi monitorizate.
Inspectorii AIMR urmaresc permanent informatia partajata prin huburile DC++ de utilizatorii romani, fapt care face posibila si generarea unor date statistice. Astfel, media inregistrata pe huburile DC++ in Romania a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu varfuri de peste 100.000 de utilizatori activi in orele serii si la sfarsit de saptamana. Cantitatea totala de informatie partajata pe huburile romanesti la orele 17:00, intr-o zi de luni, de exemplu, depaseste 17.000 TB, putand fi echivalata cu peste 4 miliarde de piese muzicale in format mp3 sau 24 de milioane de exemplare de filme in format xvid.