Cristian Orgonas
– blog economic
De ce salariile din Administratie au scazut mai putin decat cele din Educatie si Sanatate: In Administratie, salariul mediu net in august 2010 a fost cu 12,6% mai mic decat in august 2009, in Sanatate si Asistenta Sociala scaderea a fost de 18,5%, iar in Educatie de 24,6%. Aceasta diferenta se poate explica intr-o oarecare masura prin faptul ca distributia salariatilor pe transe de venit nu este uniforma in cele trei sectoare bugetare.
Industria creste, dar sectorul constructiilor continua sa scada: Productia industriala a crescut in luna august cu 5,7% fata de luna corespunzatoare a anului trecut, pe fondul cresterilor din industria prelucratoare (+6,2%) si Energie (+8,6%). Cu toate acestea, sectorul constructiilor a scazut cu 19,8% in august 2010 fata de august 2009, scaderea inregistrata in primele 8 luni din 2010 fiind de 17,2%.
Numarul tranzactiilor imobiliare a crescut in august. Se stabilizeaza piata?: Datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania arata ca, in luna august, numarul tranzactiilor imobiliare a fost de 33.753, cu 13,1% mai multe decat in iulie, si cu 7,6% peste valoarea din august 2009. August a fost luna cu cele mai multe tranzactii din 2010. Daca ritmul de tranzactionare se va mentine pana la sfarsitul anului, in 2010, valoarea tranzactiilor imobiliare va fi de aproximativ 5,7 mld. euro, cifra similara cu cea din 2009.
Mihai Marcu – blog economic
Cine ar trebui sa apere consumatorul?: In actualele conditii de ingrijorari despre curs si ratele dobanzilor se pune intrebarea: cine ar trebui sa apere consumatorul? Marcu a publicat doua raspunsuri, diametral opuse in conceptie. In primul rand insa el spune ca „tine de bun simt, nu de educatie economica, sa nu semnezi un contract care nu il intelegi”.
Vesti proaste despre leu: In conditiile in care toate monedele emergente s-au apreciat, leul s-a mentinut constant, deci evolutia monedei nationale a fost contrara trendului zonei.
Dan Popa – blogger pe finante-banci
Scurta istorie fiscala. Despre impozitul pe bogatie la romani: Dan Popa face o scurta trecere in revista a unor metode antice de fiscalitate – „Din Herodot (Istoriile, volumul II imi pare) o sa aflati cum actionau agentii fiscali ai Greciei si cum se faceau declaratiile de avere ale senatorilor la vremea aia. Daca nu declarai totul, erai terminat” – faceai inchisoare si iti era confiscata toata averea.
Luca Dezmir: Blog de finante-banci
Concediaza-ti bancherul: Introducere: Articolul se adreseaza atat persoanelor care pot sa-si plateasca ratele la credite (dar ar vrea sa scape de rate), cat si celor care se lupta sa supravietuiasca financiar platei ratelor, rate care le sufoca bugetul personal. Dezmir pune in prim plan o lista de sfaturi pentru a te debarasa de greutatea platii unui credit – primul pas este insasi constientizarea faptului ca exista o problema.
In ce ordine sa citesti carti de trading?: Luca Dezmir prezinta o serie de carti despre trading, ordinea in care acesta recomanda sa fie citite precum si cateva date despre ele.
Gabriel Vasile – Blogger IT&C si New Media
Social media produce pagube: Companiile de analiza afirma ca Social Media a avut un impact negativ de 1,5% asupra productivitatii muncii in 2010. Procentul se aplica global si are in spate o valoare nominala cu multe zerouri.