- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Romania, a doua tara dupa SUA in topul infractionalitatii online

26 Nov, 12:13 • Redactia DailyBusiness
Romania este a doua tara dupa Statele Unite ale Americii in topul infractionalitatii online, potrivit unui raport despre "Economia Subterana", realizat de Symantec, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata mondiala de solutii de securitate.
Romania, a doua tara dupa SUA in topul infractionalitatii online

„Romania iese din nou in evidenta in topurile infractionalitatii online fiind cotata ca a doua tara, dupa SUA, gazduind 13% dintre serverele prin care s-au desfasurat activitati infractionale. Locatiile geografice ale acestor servere se modifica in mod constant pentru a se evita detectarea si anihilarea lor”, se precizeaza in raportul Symantec.

Valoarea totala a bunurilor scoase la vanzare pe serverele ilicite pe o perioada de 12 luni este de 276 milioane dolari. Aceasta valoare a fost calculata folosind preturile cerute de catre vanzatori pentru produse si servicii si estimand cat vor avea acestia de castigat in cazul in care ar lichida intregul stoc. Raportul a fost realizat pe baza datelor colectate de catre STAR (Symantec’s Security Technology and Response) de pe serverele economiei subterane, in perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008.

Anunturile ce vizeaza comercializarea informatiilor privind carti de credit sunt cel mai des intalnite, reprezentand 31% din totalul anunturilor. Preturile de vanzare ale acestora variaza intre 0,10 si 25 dolari per card, in timp ce valoarea medie a cardurilor publicate, conform observatiilor Symantec, este de 4000 de dolari.

„Popularitea datelor despre cartile de credit se datoreaza usurintei cu care se pot obtine si utiliza. Acestea pot fi folosite pentru tranzactii online, situatie in care atat comerciantii cat si emitentul cardurilor respective au dificultati in a identifica tranzactiile frauduloase”, a declarat Gabriel Tomescu, Country Manager Symantec.

O a doua categorie de informatii comercializate o reprezinta cele referitoare la conturi bancare, reprezentand 20% din totalul anunturilor. Conturile bancare se vand cu preturi cuprinse intre 10 si 1000 dolari, iar balanta medie a acestora este de 40.000 de dolari.

„Valoarea totala estimata a conturilor scoase la vanzare, obtinuta pe baza preturilor cerute si a balantelor acestora, se ridica la suma de 1,7 miliarde dolari”, se precizeaza in raport.

In perioada monitorizata, America de Nord a gazduit cel mai mare numar de servere ilicite, reprezentand 48% din totalul acestora, regiunea EMEA a gazduit 38% dintre servere, Asia-Pacific 12% si America Latina 5%.

Urmărește Daily Business pe Google News