Letonia si Belgia sunt aproape in aceeasi situatie, cu o rata de esec de 70%.
Cu toate acestea, probabilitatea de a finaliza o cumparare transfrontaliera este mai mica de 50% in toate statele membre ale UE, cu exceptia Austriei si Estoniei.
Potrivit studiului, peste 60% dintre tranzactiile transfrontaliere nu au putut fi finalizate de catre consumatori, deoarece comerciantul nu a expediat produsul in tara lor sau nu a dispus de mijloace adecvate platilor transfrontaliere.
In 13 dintre statele membre, printre care si Romania, jumatate sau mai mult dintre produse ar putea fi cumparate la un pret mai mic cu 10% (costuri de transport incluse) de pe un site internet din alta tara. De asemenea, 1 din 2 produse cautate nu au putut fi gasite pe site-urile nationale, inclusiv in Romania, fiind oferite doar de un comerciant din alt stat membru.
„Rezultatele acestui studiu sunt foarte graitoare. Detinem de acum informatii si cifre concrete care indica gradul in care piata europeana unica este nefunctionala pentru consumatorii care apeleaza la comertul online cu amanuntul”, a declarat comisarul european responsabil de protectia consumatorilor, Meglena Kuneva.