Primele sase pozitii sunt ocupate de Coreea de Sud, Japonia, Letonia, Suedia, Bulgaria si Finlanda, in timp ce pe locurile 8-14 se situeaza Lituania, Olanda, Hong Kong, Germania, Portugalia, Danemarca si Islanda, potrivit unui studiu realizat de Said Business School din cadrul Universitatii Oxford (Marea Britanie), care evalueaza calitatea conexiunilor broadband (banda larga) din 72 de state si 239 orase.
Studiul a scos in evidenta ca Bucurestiul se plaseaza pe locul 16 din 38 in clasamentul oraselor ale caror conexiuni broadband le permit sa devina „inteligente si conectate”.
„Seul este orasul cu cel mai bun scor, iar Japonia are cele mai multe orase cu cel mai ridicat scor in privinta calitatii conexiunilor broadband”, a declarat directorul general al Cisco Romania, Cristian Popescu, intr-o conferinta de presa.
In topul primelor zece orase dupa calitatea conexiunii mai intra Nagoya, Yokohama, Osaka, Riga, Tokyo, Uppsala, Malmo, Hamburg si Goteborg.
Popescu a spus ca studiul reafirma corelarea pozitiva dintre pozitia de lider in domeniul conexiunilor broadband si economiile bazate pe inovatie.
„Multe economii emergente fac salturi uriase concentrandu-se pe furnizarea celor mai bune conexiuni broadband in orasele lor, recunoscand impactul acestora asupra economiei”, a mai spus Popescu.
Potrivit studiului, calitatea conexiunilor mobile broadband s-a imbunatatit semnificativ, 10% dintre utilizatori bucurandu-se deja de experiente de calitate semnificative comparativ cu cele ale conexiunilor fixe. Suedia, Danemarca si Statele Unite ale Americii sunt lideri in clasamentul conexiunilor broadband mobile, iar Romania ocupa locul 16.
„Modelele de consum rezidential pentru conexiunile in banda larga incep sa varieze, o resedinta obisnuita necesitand peste 2 Mbps si consumand aproximativ 20GB pe luna, in timp ce o casa inteligenta si conectata are nevoie de peste 20Mbps si consuma 500GB pe luna”, a aratat seful Cisco Romania.
Studiul din acest an a analizat 40 milioane de inregistrari care provin din teste reale executate de utilizatorii de Internet din 72 de state si 239 de orase si zone rurale la speedtest.com (Ookla), intre mai-iunie 2010.
„In 2010, echipa a reanalizat relatia dintre calitatea conexiunilor si numarul acestora, combinand analiza cu peste 40 de factori socio-economici. Aceasta noua analiza a confirmat multe din presupunerile din trecut, insa a scos in evidenta si multe lucruri noi”, a spus Popescu.
Cele mai recente date ale Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) arata ca numarul de conexiuni de acces fix la Internet in banda larga a ajuns la 2,8 milioane la finele anului 2009, in crestere cu 12,4% fata de 2008,
In cazul conexiunilor broadband la puncte mobile active, cresterea a fost una spectaculoasa, de aproximativ 65%, de la 1,5 milioane la finalul anului 2008 la 2,5 milioane de conexiuni in decembrie 2009, potrivit ANCOM.
Termenul de banda larga (broadband) este utilizat pentru a descrie accesul la Internet de mare viteza, respectiv 144 kbps, conform ANCOM.