In urmatorii cinci ani, Rusia va deveni liderul pe piata televiziunii digitale din Europa de Est. Numarul abonatilor din Rusia este mai mic decat cel din Polonia, dar situatia se va inversa catre anul 2010, estimeaza oficiali ai Informa, citati de presa internationala.
Dintre tarile Europei de Est, Polonia are in acest moment cei mai multi abonati la servicii de televiziune digitala. Anul trecut, 2,3 mil. polonezi aveau televizoare si sisteme de receptie TV digitala, iar in 2012 numarul lor va depasi 8.mil. In Rusia, anul trecut existau 1,7 mil. de case dotate cu echipament TV digital, iar numarul lor este estimat sa creasca in 2012 la peste 10 milioane.
Ungaria avea anul trecut 350.000 de abonati la servicii de televiziune digitala, urmand sa aiba in 2012 aproape 3 milioane.
„Cateva tari devin din ce in ce mai vizibile pe radarul investitorilor internationali din industria televiziunii. Ma astept sa se inregistreze mari achizitii de companii in urmatorii ani”, a declarat Adam Thomas, autorul raportului si directorul de cercetare al Informa.
„Pe langa progresul impresionant realizat de tari precum Polonia si Republica Ceha, rezultate semnificative se inregistreaza si in tari precum Letonia sau Slovacia”.
Raportul arata ca in Europa de Est metoda preferata pentru distributia semnalului TV digital o reprezinta antena de satelit. Progresul televiziunii digitale prin cablu este mai lent, dar se va accelera in tari ca Bulgaria si Republica Ceha. Cei mai multi abonati la televiziunea digitala care folosesc sistemul IPTV se afla in Rusia, Lituania, Estonia si Slovenia.
Raportul estimeaza ca, la nivel mondial, numarul abonatilor la televiziunea digitala va creste de patru ori pana in 2010, cand va ajunge la 34,8 de milioane.
Informa Telecoms & Media este o companie de cercetare de piata in domeniul TV, cu sediul in Regatul Unit al Marii Britanii si cu birouri in 14 tari.
Televiziunea digitala a fost inventata in 1990. Conform furnizorilor autohtoni – printre care se numara iNes, MaxTV, Dolce sau DigiTV – aceasta a inceput sa fie implementata in Romania in 2005.
Televiziunea digitala se foloseste de transmisie digitala in locul celei analoge, clasice, oferind o claritate a imaginii si a sunetului superioare, necesitand insa televizoare avansate tehnologic sau un echipament de receptie (receiver) special.
Un alt avantaj al televiziunii digitale este ca programele ocupa mai putin spatiu pe banda, permitand astfel providerului transmiterea mai multor canale.