„De exemplu, in luna ianuarie, concurenta a fost de 4 persoane pentru un loc de munca, in februarie a crescut la 6 persoane, iar in martie, la 10”, spune Calin Stefanescu, managing director al Net Revelation, care detine site-ul de recrutare pentru companii internationale Tjobs.ro.
In primele trei luni ale acestui an, au fost ocupate deja 100.000 de locuri de munca, dupa ce in intreg anul 2009 circa 250.000 de romani au plecat sa lucreze cu contract in strainatate, a spus Stefanescu.
Alte 200.000 de job-uri vor fi ocupate in cursul verii, avand caracter sezonier, urmand ca restul de 200.000 de locuri de munca disponibile in acest an sa fie semnate pentru pozitii permanente, pe domenii precum IT, vanzari, medical, curatenie, intretinere, vase de croaziera.
Cele mai cautate posturi in prima parte a anului 2010 au fost in constructii, agricultura, industrie, transport si hotel-restaurant.
In prezent, tarile cu cele mai multe oferte sunt Germania, Italia, Grecia, Marea Britanie. „Va fi o crestere semnificativa catre mijlocul anului pentru Danemarca, deoarece vor ridica restrictiile privind dreptul la munca pentru cetatenii romani. De asemenea, o crestere semnificativa a ofertei va fi pentru Marea Britanie si pentru vasele de croaziera in Europa. Oferta pentru Grecia si Cipru va scadea dupa luna august, deoarece se vor incheia recrutarile pentru sezonul turistic”, sustine Stefanescu.
Site-ul Tjobs.ro cumuleaza in prezent oferta a 436 recrutori profesionisti din Romania, in crestere de la 410 in ianuarie. Recrutorii din Romania au contracte cu angajatori si agentii din strainatate.
Pana la finalul anului, compania estimeaza ca 550 de recrutori vor folosi site-ul sau, „adica peste 95% din forta de recrutare externa din Romania va fi prezenta in sistem”. De asemenea, incepand cu mijlocul anului, compania va incheia contracte si in mod direct cu 50 de recrutori din strainatate, in tari precum Germania, Marea Britanie, Danemarca.
Compania intentioneaza sa intre si pe segmentul recrutarii interne, pentru inceput doar la nivel de corporatii, urmand ca pana la finalul anului isi extinda serviciile spre toate tipurile de companii din Romania.
Investitia in Tjobs.ro a fost de peste 50.000 euro, site-ul fiind lansat la mijlocul anului trecut. Site-ul va ajunge pe break-even „cel mai probabil in urmatoarele 2-3 luni”. Principala sursa de venit a Tjobs.ro sunt contractele cu angajatorii si recrutorii. A doua sursa sunt taxele de acces in sistem al recrutorilor din Romania. A treia sursa vor fi produsele si serviciile care vor fi oferite persoanelor care vor pleca in strainatate, „despre care vom oferi informatii la momentul lansarii lor”, spune Stefanescu.
In prezent, in cadrul acestui proiect lucreaza 10 oameni, pana la finalul anului urmand ca Tjobs.ro sa aiba 20 de angajati, a mai spus managerul firmei.
Intrebat care este diferenta dintre Tjobs.ro si jucatori din piata precum BestJobs.ro sau eJobs.ro, Calin Stefanescu a subliniat ca „eJobs.ro si BestJobs.ro nu sunt concurenti ai serviciului de recrutare Tjobs.ro. Ceea ce facem noi este o recrutare efectiva, identificare, intervievare si testare a persoanelor care isi cauta un loc de munca in strainatate. Consideram eJobs.ro si BestJobs.ro o resursa si speram intr-o crestere a traficului lor”.