Astfel de site-uri vor deveni chiar mai cunoscute si mai folosite decat canalele online peer-to-peer (torente), unul dintre cele mai cunoscute dintre acestea fiind The Pirate Bay, conform MarkMonitor. In cazul acestora, fisierele incarcate sunt vizibile si disponibile tuturor, uneori cu unele restrictii.
Cele mai mari trei site-uri de file sharing sunt Rapidshare.com, Megavideo.com si Megaupload.com. Acestea trei, combinate, atrag peste 21 miliarde de vizite pe an. MarkMonitor a monitorizat 43 de astfel de site-uri, acestea atragand impreuna 53 miliarde de vizite pe an.
Oficialii MarkMonitor subliniaza ca sunt foarte multe site-uri similare cu RapidShare sau Megavideo, sugerand ca fenomenul este chiar mai mare si castiga in amploare. „Datele de trafic sunt naucitoare”, spune Charlie Abrahams, vice presedinte al MarkMonitor.
Mark Mulligan, analist al firmei de cercetare Forrester, confirma cele spuse de Abrahams. „Desi numarul vizitelor nu este echivalent, cel mai probabil, cu numarul de upload-uri si download-uri, site-urile de file-sharing devin din ce in ce mai populare. Prin intermediul lor, fisiere piratate, precum filme sau muzica, pot fi raspandite foarte usor”, spune el.
Pe langa canalele p2p sau site-uri de file sharing, alte canale ce sunt folosite pentru raspindirea de fisiere piratate sunt si serviciile de mesagerie instant sau chiar blog-urile.
In cazul site-urilor de file sharing, este foarte dificil ca detinatorii drepturilor de autor sa faca ceva, intrucat fisierele ce sunt transferate si incarcate pe site-uri nu pot fi controlate si nu sunt vizibile persoanelor terte.
Cu toate acestea, site-ul elvetian RapidShare a intrat in atentia RIAA (Recording Industry Association of America, autoritate ce protejeaza drepturile artistilor), care a cerut companiei sa foloseasca filtre pentru a bloca transferul de materiale ce sunt protejate de drepturile de autor.
In Germania, insa, intr-un caz similar ce a avut ca subiect central site-ul Rapidshare, Inalta Curte de Casatie si Justitie locala a decis ca site-ul nu este obligat sa adauge astfel de filtre.
In „Termenii si Conditiile” site-urilor de file sharing scrie, de obicei, ca este interzisa transmiterea de fisiere ce incalca drepturile de copyright. Totodata, insa, site-urile anunta ca fisierele transferate nu sunt verificate si nici nu exista sistem de cautare pentru a depista ce fisiere au fost incarcate pe servere.
In Romania, printre cele mai cunoscute site-uri de transfer fisiere sunt Transfer.ro, FastUpload.ro, PostaOnline.ro sau Dump.ro.