Doar 44% dintre persoanele fizice care au raspuns acestui sondaj au spus ca au efectuat pana in prezent cel putin o plata online, in conditiile in care 76% dintre acestea detin cel putin un card sau un cont deschis la o banca din Romania.
Studiul a fost realizat de compania de plati online DotCommerce. Acesta s-a desfasurat la nivel national si a fost structurat pe trei categorii de respondenti – primarii si/sau administratii locale, institutii bancare si contribuabili (platitori de taxe si impozite).
Oficialii MCTI sunt de parere ca in Romania exista un interes scazut din partea populatiei pentru utilizarea aplicatiilor de plata electronica a impozitelor si taxelor.
In vederea realizarii acestui studiu au fost selectate 200 de primarii si administratii locale, la finalul perioadei de completare fiind validate 61 de raspunsuri.
Conform analizei raspunsurilor valide, 77% din primarii afirma ca isi doresc sa implementeze sau sa imbunatateasca aplicatiile de plati online, insa angajatii acestora nu cunosc procedurile de semnare electronica a documentelor si dau dovada de o slaba intelegere a arhitecturii sistemelor de tip e-taxe, care pot suporta toate cerintele mentionate.
S-a remarcat, de asemenea, absenta unor manuale de utilizare, a unui FAQ (lista de intrebari frecvente – n.r.), Call Center, aplicatii de tip „live help”, care duc la o mai buna informare.
In cazul institutiilor bancare, studiul a scos in evidenta faptul ca majoritatea dintre acestea ofera deja explicatii detaliate pentru platile online, dar totodata oficialii MCTI au remarcat o lipsa de promovare a acestui tip de plati in randul clientilor din Romania. Aderarea la sistem se face la ghiseele bancii, utilizatorul obtinand de la acestea datele de logare, fapt necompatibil cu principiile aplicatiilor online – rapiditate si comoditate.
In cazul institutiilor bancare, la acest studiu au raspuns doar 6 banci din cele 32 vizate.
Tipurile de servicii bancare sau non-bancare cel mai frecvent folosite pentru achitarea platilor curente sunt plata la ghiseu (69%) sau direct la casieriile furnizorilor (64%).
O utilizare moderata se observa in cazul optiunilor de achitare prin ordin de plata (20%), transfer inter/intrabancar (22%), plata la oficiile postale (18%), plati prin ATM (23%) si Internet banking (12%).
Mijloacele cel mai putin utilizate pentru achitarea impozitelor si taxelor curente sunt sistemul Unikasa (1%), Easy-Pay (2%), Direct Debit (3%), mobile banking (4%) si Fast-Pay (9%).
Aceste rezultate confirma necesitatea extinderii serviciilor de plati online si faptul ca se impune existenta unei platforme unice si standardizate la nivel national care sa poata implementa si integra in mod direct viitoarele aplicatii de plata electronica a taxelor si impozitelor locale.