„Avand in vedere ca piata de smartphone-uri ruland pe sistem de operare Windows Mobile va creste in 2008 in Romania cu 40%, ne asteptam sa creasca exponential si comercializarea de solutii de securitate pentru acestea”, a declarat Mallon.
El a precizat ca cei mai interesati de astfel de solutii sunt clientii de business.
„Numarul de virusi realizati pentru terminale mobile este inca foarte mic. Atacurile sunt mai mult targetate pe anumite companii. Cele mai multe atacuri au loc in China, si in general in Asia estica. In viitor, este posibil sa devina un business chiar mare pentru Symantec”, a mai spus Mallon.
De la 2 virusi la 1,2 milioane, in 20 de ani
Acesta a exemplificat trendul pe care ar putea sa se incadreze acest segment de piata, facand o paralele intre evolutia virusilor si atacurile informatice de pe computere.
„In 1988, au fost identificati in tot anul doar 2 virusi. In anul 2000, s-au identificat 11.000 de virusi la nivel mondial, in timp ce in 2008 se estimeaza ca vor fi peste 1,2 milioane de virusi activi in lume. Este greu de zis daca acest trend se va repeta si pe sisteme de operare ale smartphone-uri, fie ele Windows Mobile, Symbian sau Android al Google, dar este posibil”, a mai spus Mallon.
Crestere de 120% pentru Symantec in Romania
In ceea ce priveste veniturile Symantec in Romania, oficialii companiei au declarat doar ca in primele doua trimestre fiscale afacerile au crescut cu 120%, cu 50 puncte procentuale peste estimarile initiale.
„Pana la finele anului fiscal, care se va incheia pe 31 martie 2009, sper sa pastram aceeasi crestere, de 120% de la an la an. Afacerile Symantec in Romania sunt cam 70% din afacerile companiei in Ungaria. Diferenta este ca Symantec are in Ungaria reprezentanta de circa 5 ani, in Romania fiind doar de aproape un an”, a declarat Gabriel Tomescu, country manager Symantec Romania.
Fata de Polonia, afacerile Symantec in Romania sunt mai mici cu 90%, conform oficialului companiei.
Symantec activeaza pe o piata a solutiilor de securitate estimata de oficialii companiei la 20 mil. euro.
„Piata antivirusilor va fi de circa 6 mil. euro in 2008. Daca adaugam securitatea de date, solutiile de backup si de networking, se ajunge la 20 mil. euro. Pe termen mediu, dorim sa acoperim 50% din aceasta piata”, a declarat Tomescu.
In ceea ce priveste cota de piata pe care o detine Symantec in Romania, Gabriel Tomescu a declarat ca „daca concurentii nostri estimeaza ca detinem 25-30% din piata, asa o fi. Noi nu avem date exacte”.
„O alta piata care incepe sa creasca in Romania este cea a aplicatiilor care blocheaza scoaterea de date confidentiale din companie. Practic, solutii de securitate ce nu permit copierea – cut-paste – de fisiere confidentiale, sau copierea pe USB sau alte suporturi ale unor fisiere. Foarte multi angajati ale unor companii mari, cand parasesc locul de munca, iau cu ei si mai multe date considerate confidentiale. Estimez ca aceasta piata va atinge in Romania 1-1,5 mil. euro”, a mai spus Tomescu.
Symantec lanseaza Norton Antivirus 2009 in limba romana
Symantec a anuntat joi lansarea antivirusului Norton Antivirus 2009, prima solutie Norton in limba romana.
Solutia se adreseaza persoanelor fizice si firmelor cu pana la 50 de computere. Norton Antivirus 2009 costa, in functie de versiune, 34 euro sau 50 euro pe an.
„Este un salt foarte mare de la versiunea anterioara. Noua solutie include 300 de inovatii, s-a rescris aproape fiecare linie a codului sursa. Produsul se instaleaza rapid, intr-un minut, foloseste mult mai putine resurse ale sistemului si are incluse foarte multe facilitati ce permit rularea antivirusului fara ca utilizatorul sa trebuiasca sa intervina des”, a declarat Mallon.
Principalii concurenti ai Symantec pe piata autohtona sunt BitDefender sau Kaspersky.
Resurse suplimentare:
– Interviu cu seful Kaspersky pe Romania
– Estimari BitDefender despre cotele proprii de piata si ale concurentilor