Astfel, in 2006, cele mai multe tranzactii cu plati online au fost turismul (transport si cazare), cu 25% din totalul platilor, produsele telecom (plati facturi si cartele prepay), cu 23% si e-tail-ul (electrocasnice, electronice, carti, haine, cadouri si alte articole) – 19% din totalul tranzactiilor online.
In 2007, cele mai multe tranzactii cu plati online prin card din Romania au fost reprezentate de produsele telecom, cu o pondere de 30% din totalul pietei, urmata de turism, cu un procent de 20% si de e-tail, care ocupa o pondere de 18%.
„Telecomunicatiile si turismul vor continua sa ocupe primele locuri in cererea publicului. Un potential ridicat il reprezinta insa si plata online a utilitatilor si e-tail-ului, domenii de la care asteptam o crestere semnificativa in 2008”, a spus Carmen Sebe, general manager Gecad ePayment.
Valoarea platilor cu cardul pe Internet in 2008 s-ar putea dubla pana la 70 mil. euro
Valoarea totala a bunurilor si serviciilor platite cu cardul pe Internet in Romania ar putea ajunge anul viitor la 70 milioane euro, dublu fata de estimarea pe anul acesta, ca urmare a cresterii pietei si a promovarii platilor online de catre operatorii de telefonie mobila, au mai spus oficialii Gecad.
Gecad estimeaza o crestere a numarului de tranzactii online cu 80% in prima jumatate a anului 2008, fata de perioada similara a anului in curs, valoarea acestora urmand sa se dubleze fata de primul semestru al anului in curs, la 32 milioane euro.
„Numarul si volumul tranzactiilor cu plata online este inca redus, dar cresterea este accelerata, iar pentru 2008 estimam dublarea pietei fata de anul acesta. Sectorul telecomunicatiilor a inregistrat cel mai mare numar de tranzactii, in principal datoprita promovarii puternice a platilor online de catre operatorii de telefonie mobila”, au declarat reprezentantii companiei.
Ponderea platilor prin card in comertul electronic romanesc va fi la finele lui 2007 de circa 15-20%, restul insemnand plati in numerar sau prin ordin de plata, conform oficialilor Gecad.
„In continuare, in conditiile unei rate de penetrare a Internetului de mai putin de 24%, putem vorbi despre comert electronic doar in mediul urban, acolo unde accesul la Internet este facil. In prezent in Romania exista 6 milioane de utilizatori de Internet”, a spus Sebe.
Oficialii Gecad au adaugat ca pana la finele anului viitor estimeaza ca vor exista 2.000 de magazine online. In medie apar lunar circa 20 de magazine online noi, in prezent fiind 1.600 de magazine online, din care in jur de 800 au implementat o solutie cu plata online.
„In 2007, piata a crescut de aproape patru ori fata de 2006, ceea ce demonstreaza ca romanii incep sa foloseasca din ce in ce mai mult Internetul pentru a-si face cumparaturile. De accea estimam ca in 2008 numarul tranzactiilor va ajunge la 780.000, rata cea mai mare urmand sa fie inregistrata in a doua jumatate a anului, la un numar de 420.000 de tranzactii. Acest lucru se datoreaza cresterii nivelului increderii in aceasta metoda de plata si diversificarii ofertei magazinelor online, ceea ce permite utilizatorului sa gaseasca usor pe Internet produsul dorit”, a spus Carmen Sebe, general manager Gecad ePayment.
Gecad ePayment detinea la finele lunii noiembrie o cota de piata de 88%, conform declaratiilor Soranei Kunst, communication manager al ePayment. Gecad ePayment, integrator de solutii pentru comert electronic, detine in prezent trei solutii proprietare – ePayment, Avangate si myAvangate.
Gecad ePayment este integrator de solutii pentru comert electronic, principalul competitor autohton fiind DotCommerce. Solutia ePayment a fost lansata pe piata in iulie 2004. Gecad ePayment este membra a grupului Gecad, condus de omul de afaceri Radu Georgescu.