Acesta este al doilea caz de piraterie prin intermediul programului DC++ care se incheie cu o sanctiune, in Romania. Cercetarea penala a durat 7 luni, o perioada de aproape trei ori mai mica fata de primul caz sanctionat in Romania, la jumatatea lui 2009. In acel proces, inculpatul a fost obligat la plata, de asemenea, a circa 10.000 lei.
La inceputul anului 2009, AIMR a formulat catre IPJ Cluj plangere penala impotriva unui utilizator DC++. In urma cercetarilor penale s-a identificat faptuitorul si a fost audiat de catre Parchet, ocazie cu care a recunoscut ca a utilizat DC++, insa fara sa stie ca este ilegal, conform AIMR.
In ianuarie 2010 inculpatul T.D. a achitat catre AIMR suma de 10.000 lei reprezentand prejudiciul cauzat pentru postarea in reteaua DC++ a fonogramelor si videogramelor muzicale. Pentru ca inculpatul a achitat daunele, procuratura urmeaza sa dea o solutie de scoatere de sub urmarire penala a acestuia, conform AIMR.
„Solutionarea acestor cazuri va fi din ce in ce mai facila si ne asteptam ca fenomenul sa se franeze de la sine pentru ca utilizatorul final va intelege gravitatea unor astfel de activitati. Tot ceea ce se intampla si se va mai intampla cativa ani de acum inainte face parte dintr-un proces firesc de reglementare a internetului in ceea ce priveste folosirea legala a acestuia”, a declarat Florin Ciuica, directorul executiv AIMR.
AIMR (Asociatia Industriei Muzicale din Romania) are ca principal scop prevenirea faptelor de piraterie, constatarea faptelor penale care genereaza prejudicii industriei muzicale din Romania si actionarea in scopul sanctionarii persoanelor responsabile de incalcarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe. In acest sens, AIMR reprezinta interesele si drepturile principalelor case de productie muzicala din Romania si din strainatate.