- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
New Media

Un cercetator a calculat cat dioxid de carbon consuma o cautare online, nemultumind Google

13 Jan, 11:19 • Redactia DailyBusiness
Un om de stiinta al Institutului Harvard a starnit un val de controverse odata cu publicarea unor cercetari conform carora o simpla cautare pe Internet folosind un motor de cautare genereaza circa 7 grame de dioxid de carbon, doua cautari generand astfel dioxid de carbon echivalent cu un ceainic cu apa care fierbe, a scris presa internationala.
Un cercetator a calculat cat dioxid de carbon consuma o cautare online, nemultumind Google

Alex Wissner-Gross, fizician in cadrul Harvard, a subliniat de asemenea ca o secunda petrecuta pe un site web genereaza in medie 20 miligrame de CO2 pe secunda. Respiratia umana degaja circa 6 grame de dioxid de carbon la fiecare 10 minute, in medie cat genereaza si un computer personal.

„Toate activitatile in online au in mod clar un impact asupra mediului inconjurator. Cred ca toti sunt de acord cu acest lucru”, a spus Wissner-Gross.

Google genereaza zilnic milioane de cautari care sunt redirectionate in mai multe servere care, in timpul procesului, degaja CO2.

Oficialii celui mai mare motor de cautare nu au ramas indiferenti in fata acestui raport, gasind necesar sa explice pe blog-ul corporatiei ca cifrele inaintate de cercetator sunt exagerate.

„Google genereaza rezultatele intr-un timp foarte rapid – in medie mai putin de 0,2 secunde. Cautarile variaza in functie de gradele de dificultate dar, in medie, informatiile „intra si ies” din servere in cateva miimi de secunda. Calculele noastre arata ca o cautare Google genereaza cam aceeasi cantitate de energie pe care corpul uman, in intregime, il „arde” in 10 secunde – circa 1 kiloJoul. Un adult consuma zilnic circa 8.000 de Kj”, se scrie pe blog-ul companiei ce detine cel mai mare motor de cautare.

Google este membru al board-ului coalitiei numita Climate Savers Computing Initiative, o organizatie non-profit ce urmareste reducerea consumului de energie electrica din electronice pana la jumatate din nivelul actual, pana in 2010.

Urmărește Daily Business pe Google News