Viacom acuza platforma online YouTube, detinuta de Google, ca nu a facut nimic pentru a impiedica distribuirea a peste 160.000 de clipuri, incalcand astfel legile drepturilor de autor.
Viacom sustine ca videoclipurile au fost vizionate de peste 1,5 miliarde de ori de catre utilizatorii Youtube.
Analistii media si firme de consultanta precum Standard & Poor’s considera ca procesul era previzibil. Acuzatiile de imbogatire pe seama distribuirii ilegale de materiale in scopul atragerii de publicitate ar putea dauna imaginii Google, al carei slogan este „Don’t be Evil”. De asemenea, este posibil ca alte companii sa ia exemplul Viacom.
Universal Music Group, divizia Companiei franceze Vivendi SA, a amenintat sa dea in judecata YouTube pentru piratarea videoclipurilor muzicale, dar, in cele din urma s-a ajuns la o intelegere. In prezent, NBC si BBC furnizeaza clipuri prin YouTube.
Oficialii gigantului media Viacom sustin ca decizia de a da in judecata Google vine dupa o serie de negocieri care nu au ajuns la niciun rezultat. In prezent, Viacom negociaza cu platforma Itunes, detinuta de Apple, pentru distribuirea contra-cost a unor materiale asupra carora detine drepturi de autor.
Oficialii Google si YouTube au raspuns acuzatiilor de la inceputul lunii februarie, prin retragerea a peste 100.000 de clipuri.
Consilierul legal pe probleme de proprietate intelecutala al Google, Alexander Macgillivray, a declarat la inceputul scandalului ca YouTube se afla sub protectia legii Digital Millennium Copyright Act din 1998.
Aceasta lege ofera protectie utilizatorilor de servicii internet impotriva proceselor de proprietate intelectuala, atata vreme cat sunt de acord sa retraga materialele neautorizate. Totusi, un numar de utilizatori care au introdus pe YouTube clipuri neautorizate au fost amenintati cu procese.
Viacom, cunoscut si sub numele de CBS Corporation, este unul dintre cele mai mari conglomerate media din lume si detine, printre altele, Paramount Television, Simon & Schuster, CBS Radio si Showtime.
Oficiallii Google nu au comentat decizia Viacom. Google a cumparat YouTube pentru 1,76 miliarde de dolari (1,33 miliarde de euro) in noiembrie anul trecut.