Te trezesti si iti deschizi e-mail-ul de pe telefonul mobil sau tableta PC – prima aplicatie. In timpul mesei de dimineata intri pe Facebook si Twitter, tot de pe telefon – inca doua aplicatii. Pe drum spre birou asculti un podcast pe smartphone. Inca o aplicatie. La serviciu, citesti pe RSS si folosesti Skype pentru a vorbi. La finalul zilei, ajungi acasa, accesezi Xbox Live.
Ti-ai petrecut o zi intreaga pe Internet, dar nu pe Web. Ai realizat totul prin intermediul aplicatiilor special concepute pentru a nu fi nevoie sa tastezi „www.”.
Nu este o distinctie triviala, sustine Wired Magazine. In ultimii ani, una dintre cele mai importante schimbari in lumea digitala a fost migrarea de la web la platforme semi-inchise care folosesc Internetul doar pentru transportul de date si nu pentru browsing. Folosirea aplicatiilor a crescut simtitor odata cu lansarea iPhone-ului, un univers unde HTML nu mai este la conducere. Si este o lume pe care din ce in ce mai multi consumatori o aleg, nu pentru ca resping ideea de WWW ci pentru ca aceste platforme dedicate se incarca mai rapid sau se potrivesc mai bine cu nevoile punctuale ale fiecaruia.
Faptul ca le vine mai usor companiilor sa faca bani lansand astfel de platforme nu face decat sa cimenteze trendul. Atat producatorii cat si consumatorii sunt de acord: Web-ul nu este culmea revolutiei digitale.
Acum 10 ani, ascensiunea browser-ului web ca centru al lumii informatice parea inevitabila. Parea doar o chestiune de timp pana cand Web-ul ar fi urmat sa inlocuiasca aplicatiile software insa se pare ca industria a ales alternativa – o lume plina de aplicatii si mai putin browsing sau cautari.
„Bineinteles, tot timpul vom avea pagini Web. Inca mai folosim telegramele si vederile traditionale, nu-i asa?”, mai scrie Wired Magazine.