Sondajul a fost efectuat de compania imobiliara MediaCity in parteneriat cu portalul HotNews, in perioada 17-28 octombrie, la nivel national.
Esantionul de 8.351 de respondenti a fost reprezentat de persoane cu varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, in proportie de peste 80% avand studii superioare si un venit lunar peste medie.
13% dintre respondenti nu vor sa achizitioneaze o locuinta deoarece considera ca piata bancara este instabila. Aceste persoane ar avea posibilitatea de a obtine un credit, insa le este teama de conditiile de creditare ce s-ar putea schimba in timp.
Variatiile pe termen mediu si lung ale dobanzilor bancare descurajeaza achizitia datorita influentei drastice pe care o exercita asupra cuantumului platilor, perioada de achitare a ratelor pentru o locuinta fiind lunga. In plus, gradul marit de risc datorat acestei variatii actioneaza ca un inhibitor psihologic in contextul actual al pietei imobiliare si economice.
Un procent de 12% dintre cei care nu vor sa-si achizitioneze o locuinta noua motiveaza ca nu au garantia ca proiectul va fi livrat, avand in vedere ca unii dezvoltatori nu au realizat castigurile preconizate pentru prima faza a vanzarilor, castiguri care ar fi fost in parte utilizate pentru etapele ulterioare de dezvoltare.
Sondajul arata ca nici cei care vor sa-si cumpere o locuinta noua nu o fac inca.
Sondajul a relevat ca 50% din respondenti ar dori sa achizitioneze o locuinta. 28% insa nu cumpara in momentul de fata deoarece nu au bani sau posibilitate de finantare, in timp ce 22% declara ca asteapta stabilizarea preturilor.
Acest procent de 22% se explica prin aceea ca in ultimele luni s-a comunicat in mod extensiv ca preturile vor scadea, iar acum cumparatorii asteapta sa vada cand se va intampla acest lucru.
In acest procent se regasesc si cazurile actualilor chiriasi care isi doresc o locuinta noua. Acestia se vad nevoiti sa suporte atat ratele pentru noua achizitie cat si cuantumul chiriei pentru locuinta curenta si in consecinta depind foarte mult de respectarea termenelor de livrare.
Pe de alta parte, insa, cumparatorii trebuie sa aiba in vedere ca unele asteptari ale lor privind noile achizitii sunt greu de indeplinit de catre dezvoltatori in conditiile actuale ale pietei, arata autorii studiului.
Potrivit aceluiasi sondaj, 17% din respondenti nu au nicio nevoie imobiliara, prin aceasta intelegand ori ca sunt multumiti de locuinta curenta, ori ca nu intrevad posibilitatea de a o schimba sau ca nu doresc sa investeasca in imobiliare.
Alti 8% nu sunt interesati sa investeasca in imobiliare datorita scaderii randamentelor investitionale in acest sector.