„Revenirea este pe drum in majoritatea pietelor imobiliare importante din lume. Volumele de inchirieri sunt la cel mai mare nivel din ultimii doi ani, ratele de neocupare se stabilizeaza, iar cresterea chiriilor este subiectul fierbinte in majoritatea pietelor premium”, precizeaza compania de consultanta JLL intr-o analiza a pietei imobiliare globale in primul trimestru al acestui an.
De asemenea, in analiza JLL se mentioneaza ca oportunitatile mai mari de pe piata de investitii ii determina pe investitori sa isi asume riscuri mai mari, iar competitia va aduce mai multa lichiditate in piata.
Pe piata europeana, inchirierile totale de spatii de birouri din 2010 au totalizat peste 10 milioane de m.p, mai mult cu 30% fata de 2009 si cu 5% peste media ultimelor 10 ani. Cererile de extindere sunt in crestere in Germania, Tarile Nordice si CEE, insa in alte zone chiriasii raman precauti.
Chiar daca increderea investitorilor fata de Europa este la cel mai inalt nivel din ultimii 3 ani, politicile fiscale dure ar putea sa mai modereze cererea, asa ca JLL estimeaza ca cererea de birouri va fi stabila in acest an.
Activitatea de investitii imobiliare este de asemenea intr-o continua imbunatatire. Dupa ce in ultimul trimestru din 2010, volumul total de investitii imobiliare globale a depasit 100 mld. dolari pentru prima data de la inceputul crizei. Pentru 2011, JLL se asteapta la o crestere de 20-25% a volumului investitiilor, dupa o crestere de 50% in 2010.
Pietele nord-americane si europene au inregistrat cele mai mari cresteri ale volumului tranzactiilor imobiliare.
In EMEA, anul trecut volumul total al tranzactiilor imobiliare a ajuns la 102 miliarde euro. Germania si Tarile Nordice au inregistrat cele mai mari cresteri. CEE, in special Polonia au inregistrat de asemenea reveniri ale tranzactiilor imobiliare.
Principala tendinta pe piata de retail din Europa ramane in continuare relocarile retailerilor in spatii prime, iar aceasta targhetare clara din partea retailerilor pune presiune si pe chirii, noteaza JLL.
Potrivit analizei companiei de consultanta imobiliara, activitatea de inchiriere va castiga teren in 2011, iar ratele de neocupare vor scadea la nivel global de peste 14%, la 13,5% la finalul anului.
De asemenea, analistii estimeaza ca in unele piete, roata se va intoarce din nou in favoarea proprietarilor. Dezavantajul pietei actuale este insa ca spatiile de peste 10.000 mp vor deveni din ce in ce mai rare ca urmare a activitatii inca reduse de constructii.
Ratele de necoupare ale birourilor secundare vor continua sa fie ridicate.