Raportul realizat de compania de consultantă CBRE confirmă dezvoltarea accelerată în domeniul imobiliar.
„Piaţa imobiliară s-a bucurat de investiţii record în 2022, când a reuşit să depăşească un prag istoric de 1,25 miliarde de euro, fiind în creştere cu 36% faţă de volumul înregistrat în anul precedent”, se arată în cel mai nou raport CBRE – „Market Outlook 2023”, lider al pieţei de consultanţă imobiliară.
Liderul în zona de intermediere în real estate, cu o cotă de 45%, estimează că apetitul investitorilor și al clienților va rămâne ridicat pentru 2023.
„2022 reprezintă un an excepţional pentru piaţa imobiliară din România, ţinând cont că volumul total de investiţii a depăşit 1,25 miliarde de euro.
De asemenea, experienţa noastră din tranzacţiile mari de anul trecut demonstrează că piaţa are o lichiditate abundentă pentru produsele potrivite. Cu toate acestea, ne aşteptăm ca în 2023 volumul de investiţii să fie mai ponderat pe fondul predictibilităţii scăzute la nivel economic.
Suntem însă optimişti că piaţa imobiliară va rămâne un domeniu atractiv pentru investitori, în special pe segmentele de office, industrial şi retail”, a declarat Mihai Pătrulescu, head of investment properties, CBRE România.
Potrivit experților din domeniul imobiliar, trei tendințe principale vor modela piața:
„1. Impredictibilitatea preţurilor pentru cea mai mare parte a anului. 2023 va fi marcat de o lipsă a predictibilităţii în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în întreaga economie. Astfel că jucătorii din industria de real estate vor descoperi din mers dinamica tarifelor, care poate schimba chiar şi la 360 de grade planurile de investiţii.
2. Furnizarea de produse noi va fi limitată, deoarece vânzătorii încearcă să amâne livrările. Estimările CBRE arată că există riscul ca piaţa să se confrunte cu o disponibilitate limitată a stocului, ţinând cont că vânzătorii se confruntă cu incertitudini la nivel macroeconomic şi preferă să amâne livrarea, decât să comercializeze la tarife care nu mai sunt concurenţiale.
3. Numărul de cumpărători relevanţi este mai mare decât se crede. Există un număr mult mai mare de investitori dispuşi să intre pe piaţa de real estate decât se ştie, astfel încât există posibilitatea ca cererea din piaţă să fie mai mare decât se estimează”, precizează specialiștii.
În 2022, segmentul de birouri a atras, în 2022, 62% din totalul investiţiilor, urmat de retail (24%) şi de industrial (7%). De asemenea, hotelurile şi activele din alte sectoare au reuşit să atragă împreună 7% din suma totală investită.