Analistii imobiliari ii sfatuiesc pe clienti sa achizitioneze in special locuinte din proiecte rezidentiale noi deja finalizate, dar sa nu scape din vedere verificarea specificatiilor tehnice si calitatea lucrarilor de constructie.
In cazul in care acestia se orienteaza catre un pret mai mic pentru o casa dintr-un proiect aflat in constructie, trebuie sa selecteze cu si mai mare grija acel proiect, deoarece insolventele din domeniu sunt in crestere, iar executarile silite nu vor putea sa mai fie evitate mult timp.
Cativa specialisti in imobiliare au trasat, pentru DailyBusiness.ro, 5 sfaturi punctuale despre cum poate clientul sa evite sa-si blocheze banii intr-un proiect rezidential „mort”.
1. Feriti-va de proiectele fara vanzari sustinute
Inainte de achizitionarea unei locuinte intr-un proiect rezidential, fie acesta si aproape de finalizare, clientul trebuie sa fie foarte atent la marimea dezvoltatorului si stabilitatea financiara a acestuia, la ritmul constructiei, dar si la dinamica de vanzari.
Potrivit lui Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, clientii ar trebui sa evite proiectele rezidentiale care nu au facut vanzari in acest an si nu si-au adaptat nivelul de pret la cel al pietei, pentru ca „risca sa-si blocheze banii in proiecte moarte”.
Anul acesta, majoritatea dezvoltatorilor imobiliari au scazut preturile, insa sunt si unele companii care nu au avut o reactie imediata la situatia pietei sau care si-au facut deja publica intentia de a mentine nivelul de pret, cu posibilitatea negocierii de discount-uri.
In ceea ce priveste discount-urile, Ilie le sugereaza clientilor sa continue sa ceara discount-uri si in 2010, dar la un nivel realist. „Daca un proiect se vinde cu 1.200 euro pe metru patrat construit, sa nu ceara un discount de 600 euro/mp, pentru ca niciun dezvoltator nu il va oferi”, arata Ilie.
2. Spuneti „Nu” dezvoltatorilor fara experienta
Specialistii le mai recomanda clientilor sa evite proiectele rezidentiale dezvoltate de firme fara experienta in domeniu sau de persoane fizice, care de cele mai multe ori sunt dependente de vanzari si de care bancile se vor dispensa primele, deoarece au dimensiuni mai mici.
3. Alegeti proiecte finantate majoritar de proprietar, nu prin credit bancar
Gabriel Alexandru, vicepresedintele retelei de agentii imobiliare Century 21, spune ca sunt mai sigure proiectele finantate in pondere mai mare de catre dezvoltator. Companiile care isi finanteaza constructiile din reurse proprii au stabilitate financiara mai mare.
4. Verificati bilanturile financiare ale companiilor dezvoltatoare si de constructii
Alexandru le recomanda cumparatorilor sa verifice companiile dezvoltatoare, dar si constructorul, daca au datorii la alte firme sau la bugetul de stat. Aceste datorii, chiar daca nu vor duce la intrarea in faliment, pot determina intarzieri ale finalizarii proiectelor.
Prin urmare, pentru a efectua toate cercetarile necesare, fara a-si ocupa mult timp, clientul ar putea sa apeleze la un avocat.
„Cumparatorul nu trebuie sa devina un investigator. Cand hotaraste sa cumpere o locuinta, ar fi bine ca potentialul client sa isi angajeze un avocat, care sa efectueze toate verificarile necesare si sa il consilieze”, spune Valentin Ilie de la Coldwell Banker.
5. Atentie la preturile foarte mici
Ion Catutoiu, directorul Real Time, semnaleaza ca potentialii cumparatori de locuinte noi trebuie sa fie foarte atenti la proiectele inca neincepute si cu preturi de vanzare foarte mici, pentru ca acest nivel de pret poate sa nu fie sustenabil pe parcursul constructiei si „sa se ajunga in situatii precum cea a Planorama” (proiect intarziat timp de 2 ani – n.r.).
Chiar daca putinii clienti de locuinte noi au de ales intre mai multe proiecte aflate in stadii de constructie avansate, acestia au la indemana si o oferta extrem de mare de locuinte finalizate deja.
Printre proiectele rezidentiale finalizate se numara ansamblurile Rasarit de Soare, Confort City si Primavara Rezidential, New Town sau Asmita Gardens.
De asemenea, anul acesta, in Capitala, a mai fost scos la vanzare si proiectul rezidential Avantia 1 Decembrie.