Într-adevăr, nu vorbim despre un oraș mare, ci despre o comună din România, unde prețurile sunt semnificativ mai mici. Recent, un român a cumpărat o casă de pe OLX cu prețul de doar 5.000 de euro. E vorba de o casă mobilată și utilată, din comuna Cislău, județul Buzău, situată la circa 52 km de orașul Buzău.
Citește și Ei sunt cei mai bogați oameni din România! Unii sunt atât de discreți încât nimeni nu știe cum arată
Nu e singurul caz de acest gen de pe plaforma Olx. Spre exemplu, un alt vânzător a postat un anunț cu o garsonieră din Petroșani, județul Hunedoara, pentru care cere 4.500 de euro. „Garsoniera se află în cartierul aeroport zona Dacia strada Saturn, bl.2 , et.3”, se arată în anunțul de pe platforma.
De asemenea, în orașul Oțelu Roșu din județul Caraș-Severin, găsiți o garsonieră de 4.000 de lei care se vinde complet renovată.
Un apartament cu două camere din localitatea Vulcan, județul Hunedoara, se vinde la un preț de mașină. Are 40 de metri pătrați, se află la etajul 9 al unui bloc mai vechi de 1977 și costă 6.000 de euro.
”Vând apartament două camere. Curent, apă, gaz! Geamuri termopan”, se arată în anunțul postat de proprietarul pe site-ul OLX.
Prețurile la apartamente au crescut cu 7% în septembrie 2023, față de aceeași lună a anului 2022. Media prețurilor e determinată de mai mulți factori, de oferta de pe piață, de zonă, de câte camere are.
Piața imobiliară din țara noastră e la pământ în momentul de față. E foarte aproape de un blocaj, iar BNR a confirmat această scădere.
„Acum un an am explicat că piață imobiliară se va bloca deoarece oamenii nu vor mai putea să ia credite. În același timp, agenții imobiliari spuneau că nu va fi nicio problemă. După un an, piață imobiliară s-a blocat.
Sunt scăderi ale soldului creditului ipotecar în 7 luni consecutive.Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anul 2009. În 2023 este aproape imposibil să mai iei credit la aceste prețuri ale locuințelor. Din cauza creșterii dobânzilor, în 2023 poți să iei un credit cu 50% mai mic decât în 2022. În următoarele 6-12 luni piață imobiliară va face implozie.
1. Creditarea va scădea și mai mult deoarece inflația și noile taxe din 2024 vor coborî și mai mult puterea de cumpărare a oamenilor. Vor fi puțini oameni care vor mai putea cumpără locuințe;
2. Dezvoltatorii imobiliari vor trebui să vândă cu discounturi locuințele deoarece încep să vină scadențele creditelor luate de la bancă;
3. Sistemul bancar se bazează pe sectorul imobiliar. Băncile au cea mai mare expunere pe sectorul imobiliar. Soldul creditelor ipotecare este de 150 miliarde de lei. În 2008 soldul era de 20 miliarde lei. Dacă se va clatină sectorul imobiliar, va face implozie și sectorul bancar.
4. Întrebarea de 10 puncte. Cât vor scădea prețurile la locuințe? Matematic, pentru a redeveni iar accesibile, prețurile la locuințe ar trebui să scadă cu 50% sau IRCC să redevină 2%. Este imposibil că IRCC să redevină 2% în următorii 10 ani.
Concluzie:Orice scădere a prețurilor între 10% – 50% este posibilă în următoarele 6-24 luni”, arată economistul Radu Georgescu, într-o postare pe Facebook.