Aceasta este o valoare medie pentru toate tipurile de proprietati aflate sub administrare: birouri, cladiri rezidentiale, industriale sau comerciale.
Castigul net al companiei care ofera servicii de property&facility management (PFM) este insa mai mic, adica intre 8 si 15% din fondurile platite lunar de proprietari sau chiriasi pentru administrare, restul mergand catre firmele care presteaza efectiv serviciile respective (curatenie, reparatii etc.), potrivit reprezentatului Coldwell Banker.
Piata de property management este inca o piata tanara, imatura, considera Mihaela Allardin, directorul departamentului de Property Management al agentiei DTZ Echinox.
Piata de property management din Romania valoreaza 2-3,5 mil. euro anual, in prezent circa 65% dintre proprietatile noi din Romania fiind administrate de firme de specialitate, fata de 20% in 2000 au spus atat reprezentantii DTZ, cat si cei ai Coldwell Banker.
Piata locala de property management a crescut semnificativ in ultimul an, odata cu livrarile de spatii si cu intrarea pe piata a marilor dezvoltatori. In contextul prelungirii crizei financiare si a inaspririi conditiilor de acordare a creditelor de catre banci, finantarile vor fi moderate, iar piata de property management va stagna, a adaugat Marcel Alexe Ressler.
Daca pe segmentul rezidential serviciile de PFM sunt intr-un stadiu incipient in Romania, pe piata spatiilor de birouri putem vorbi deja de experienta.
„In doi ani piata managementului PFM rezidential va creste exponential, in conditiile in care dezvoltatorii, respectiv proprietarii, vor simti diferenta de costuri in timp, iar contractarea de astfel de servicii va deveni parte integranta a transferului de proprietate asupra apartamentelor. In timp, managementul proprietatii va face diferenta intre investitii”, mai afirma Marcel Alexe Ressler.
Serviciile de property management se impart in 2 mari categorii: servicii economice si de urmarire (property management) si servicii tehnice (facility management).In primele sunt incluse servicii cum ar fi: urmarirea derularii contractelor de inchiriere, a contractelor cu furnizorii de servicii sau de utilitati, administrarea contului de cheltuieli de intretinere, facturare, previzionarea si urmarirea costurilor, a incasarilor si a cheltuielilor, regularizarea cheltuielilor de intretinere, intretinerea relatiilor cu chiriasii.
In categoria serviciilor de facility management sunt incluse serviciile de intretinere tehnica a proiectului, planificarea si coordonarea efecturarii service-urilor la echipamente, planificarea si coordonarea reviziilor si reparatiilor la echipamente, urmarirea si coordonarea efectuarii serviciilor de catre subcontractori (paza, curatenie, intretinere spatii verzi, etc.), urmarirea consumurilor si intocmirea de programe de reducere a acestora.