Nimrod Zvik, directorul de marketing al companiei RomaniaInvest, a declarat ca „la inceputul anului 2008, situatia pietei imobiliare putea fi caracterizata drept excelenta, in primele luni ale anului ansamblurile rezidentiale bune inregistrand vanzari record”.
Acesta sustine ca a urmat perioada de vara, in care vanzarile au scazut, pentru ca din toamna sa incepa o stagnare a acestora, avand ca motive principale atat starea de asteptare in care se afla clientii cat si conditiile noi de creditare pe care bancile le-au impus pe piata.
„In aceeasi situatie ne aflam si in acest moment, insa de anul viitor, aceasta situatie se va reglementa incet-incet si vanzarile in domeniul real estate vor incepe sa creasca progresiv. Acest lucru nu se va intampla, insa, pana in momentul in care bancile nu isi vor adapta conditiile de crediatare situatiei cumparatorilor si nu vor gasi solutiile optime care sa le permita acestora sa-si achizitioneze locuintele de care au atata nevoie”, a adaugat Zvik.
La randul sau, Andrei Apetrei, reprezentantul companiei Quantum Management & Consulting, sustine ca anul 2008 pentru piata imobiliara a inceput bine si s-a terminat prost.
„Exista un blocaj in acest moment care nu poate fi neglijat, iar cauzele lui sunt multiple, de la nivelul guvernului pana la cel al cumparatorului obisnuit. Consider ca in 2009, se vor putea vinde locuintele sociale, de pana in 380.000 lei (circa 100.000 euro n.r.), dar numai daca guvernul isi va tine promisiunea, aducandu-si aportul in sustinerea acestor proiecte”, este de parere Apetrei.
Adrian Nicolescu, head of valuation&advisory la CBRE Eurisko, sustine ca efectele crizei financiare se resimt destul puternic si asupra pietei rezidentiale romanesti. Acesta mai spune ca desi 2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale finalizate si totodata sa inceapa concurenta reala, s-a observat ca in primele 10 luni ale anului au fost livrate doar 900 de unitati rezidentiale in Bucuresti.
Potrivit reprezentantului companiei CBRE Eurisko, pentru anul 2009 ar trebui sa fie finalizate circa 7.000 de locuinte in cadrul proiectelor deja anuntate.
„Si aici ne pastram rezerva in ceea ce priveste numarul locuintelor care vor fi finalizate. Nu putem anticipa ceea ce se va intimpla pe piata si cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici si medii, unde constructia se afla intr-un stadiu avansat si care sunt vandute in proportie de minimum 50%. In ceea ce priveste proiectelor mari, credem ca va fi realizata doar o faza, de 100-150 de unitati”, a aratat Adrian Nicolescu.
Consultantii companiei Cushman&Wakefield sustin ca in 2009 vor fi acordate credite mai putine, prin urmare se vor cumpara mai putine case, mobila, electrocasnicele se vor vinde mai putin, companiile nu se vor mai dezvolta si se va inchiria mai putin.
„Rezulta astfel un efect de cascada, un lant de descresteri generat de o situatie economica fara cresteri. Lipsa creditului va genera scaderi sau plafonari in economie, iar sectoarele conexe vor fi afectate” a declarat Razvan Gheorghe, partener managing director al Cushman & Wakefield.
Razvan Gheorghe considera ca lipsa creditelor, marirea gradului de risc al investitiilor si timpul de dezvoltare pentru un proiect, sau pentru o investitie, care va fi mai lung vor avea efecte negative pe care le vor resimti dezvoltatorii pe fondul crizei.
„Economia va fi in descrestere si probabil vom asista si la falimente in sectorul imobiliar. Consider ca sectorul cel mai afectat va fi rezidentialul”, a mai spus analistul imobiliar.