- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Analiză imobiliară. Garsonierele sunt cele mai căutate locuințe în ultimii 10 ani pe piața românească. Chiria a crescut cu peste 35%

11 May, 15:29 • Russo George
Garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani, astfel că în mai 2023 chiria medie lunară a ajuns la 331 de euro, în creştere cu 36,2%, de la 243 de euro, în mai 2013, arată datele unei companii de consultanţă imobiliară.
Analiză imobiliară. Garsonierele sunt cele mai căutate locuințe în ultimii 10 ani pe piața românească. Chiria a crescut cu peste 35%

Datele colectate arată că, în ultimul deceniu, chiriaşii au preferat locuinţele mici, în detrimentul celor mult mai spaţioase. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere cu aproape 20%, în timp ce locuinţele cu 3 şi 4 camere au avut preţuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente.

Chiriașii preferă garsonierele

Analiza mai arată că apetitul pentru închirierea unor locuinţe de lux a scăzut considerabil.

De altfel, indiferent de anul construcţiei, tipul de compartimentare sau dotări (mobilată/nemobilată), garsonierele au înregistrat creşteri pe linie ale chiriei. Astfel, singurul segment care a avut o evoluţie mai redusă este cel al garsonierelor de lux, cu puţin peste 7%, în rest, pentru toate celelalte, chiria medie lunară a crescut între 26-39%.

Totodată, şi apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani.

„Cei care au închiriat astfel de locuinţe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult faţă de mai 2013. Cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu 2 camere construite recent (+21,9%) şi cele nemobilate (+24,6%). Cele vechi, livrate înainte de 1977 au avut o creştere de doar 6,2%, în timp ce apartamentele de lux, cu 2 camere, reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 faţă de mai 2013)”, se mai spune în comunicat.

Citește și: Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marcel Boloş

Datele imobiliare.net arată o evoluţie foarte interesantă pentru locuinţele mari din Bucureşti propuse spre închiriere. Pentru cele mai multe dintre ele, în ultimii 10 ani chiria medie generală lunară fie a stagnat (-0,67% pentru 3 camere), fie a scăzut (-9,1% pentru 4 camere).

Analiza realizată pe segmente (anul construcţiei, compartimentare, confort) scoate în evidenţă câteva date care arată că există o antiteză între tipurile de chiriaşi.

De exemplu, apartamentele cu 3 şi 4 camere construite înainte de 1977, cele noi, livrate după 2010, cele decomandate şi cele de lux au înregistrat scăderi ale chiriei medii lunare, între 2,8% – 17,2%.

În schimb, atunci când au dorit totuşi să închiriere o locuinţă mai spaţioasă, clienţii au preferat una care nu are un grad atât de mare de confort, dar pentru care plătesc mai puţin lunar.

Astfel, un apartament cu 3 camere confort II se închiriază în mai 2023 cu 459 de euro lunar (faţă de 589 euro preţul mediu general pentru 3 camere). Cererea ridicată pentru astfel de locuinţe a crescut şi preţul. Chiria pentru acest tip de apartament este mai mare cu 34,2% faţă de acum 10 ani.

Citește și: Staţiunea din România care este mai tare decât Maldive şi Bali. Mulţi nici măcar n-au auzit de ea!

O posibilă explicaţie pentru scăderea chiriilor apartamentelor mari este legată de creşterea costurilor cu utilităţile: energie termică, gaz, electricitate. Dacă totuşi îşi doresc o locuinţă mai spaţioasă la un preţ mai mic, chiriaşii sunt dispuşi să facă un compromis legat de confort şi compartimentare.

„Se observă imediat că garsonierele sunt, în continuare, cele mai căutate şi chiriile pentru acest tip de locuinţe au crescut semnificativ, în timp ce la apartamentele mari, de 3 şi 4 camere, chiriile au stagnat. Asta înseamnă că cererea este mult mai mică pentru închirierea lor”, a afirmat Dragoş Vîlceanu – fondator Asociaţia Brokerilor Imobiliari.

Imobiliare.net a efectuat o analiză a preţurilor medii de închiriere pentru locuinţele din Capitală listate pe platformă, un raport care vizează evoluţia din ultimii 10 ani, în perioada mai 2013-mai 2023. Analiza ia în calcul toate categoriile de locuinţe: garsoniere, apartamente cu 2, 3 şi 4 camere, dar şi anul construcţiei, tipul de compartimentare şi gradul de confort”, arată analiza platformei imobiliare.net.

Analiza a fost realizată pe baza colectării datelor de la oferte postate pe platforma imobiliare.net în perioada mai 2013 – mai 2023.

Citește și: Panourile fotovoltaice şi maşina electrică, avantaj sau păcăleală? Un român a calculat în cât timp amortizează investiţia: „Mulţi cad în capcană”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci