- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Apartamentul de 20.000 euro, complet mobilat. Poate deveni realitate?

04 Nov, 00:01 • razvan.codorean
Constructorii si producatorii de mobila, electrocasnice si textile viseaza la apartamentul construit cu 20.000 de euro, pe care statul l-ar putea include intr-un program national de locuinte. Cu scopul de a fi inchiriat celor fara locuinta, apartamentul low-cost este vazut ca una dintre solutiile pentru iesirea Romaniei din criza.
Apartamentul de 20.000 euro, complet mobilat. Poate deveni realitate?

PSD a relansat marti in dezbatere o propunere mai veche a mediului de afaceri, ce vizeaza constructia unor locuinte de catre stat, complet utilate, care ar urma sa fie inchiriate celor care nu au case. Trecand dincolo de mesajul cu tenta electorala, potrivit oamenilor de afaceri, ideea este una foarte buna, declansarea unor lucrari edilitare de amploare putand reprezenta cea mai buna solutie pentru relansarea economica a Romaniei.

„Decat sa aruncam miliarde in autostrazi care se scumpesc peste noapte si nu se mai termina niciodata, mai bine ne apucam de constructia unor case ieftine, mai cu seama ca avem o industrie specializata”, spune Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO]Constructia unor astfel de locuinte poate incepe la primavara, daca exista decizia si fondurile asigurate[/quote]
Am putea prinde mai multi iepuri deodata„, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. „Am stimula constructia de locuinte, industria bunurilor de larg consum, am reduce somajul si am rezolva si problema sociala, avand in vedere ca avem sute de mii daca nu milioane de romani fara case”, spune omul de afaceri. Anul trecut, sectorul constructiilor a fost cel mai mare contributor la cresterea PIB-ului, cu 8%.

Un apartament de 2 camere, la 20.000 de euro?

Reprezentantii Asociatiei Antreprenorilor in Constructii s-au intalnit ieri cu social democratii care vor sa initieze un proiect de lege prin care sa fie infiintat fondul imobiliar de stat. „Din cate am inteles, statul ar urma sa subventioneze constructia si utilarea acestor locuinte, care ulterior sa fie inchiriate”, spune Plosceanu.

„Am discutat propunerea legislativa si vom propune ideile noastre in 2-3 saptamani. Sper ca proiectul sa fie pus in practica, pentru ca ar avea un impact puternic in economie”, a declarat presedintele AAC.

Finantarea constructiei ar urma sa se faca din mai multe surse – de la bugetul de stat si din credite angajate de stat la institutiile financiare internationale, precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

„Daca s-ar gasi bani, si cred ca s-ar putea rezolva problema, daca se merge la finantare cu un proiect ‘beton’, am putea construi pana la 10.000 de locuinte pe an„, spune expertul Liviu Daschievici, fostul director al Asociatiei Romane a Constructorilor Romani.

In conditiile in care preturile terenurilor sunt inca foarte mari, locuintele construite de stat ar urma sa fie realizate mai mult pe verticala.
[quote=Liviu Daschievici, expert in constructii]S-ar putea construi blocuri turn cu 100-200 de apartamente, din structuri moderne, ieftine, din panouri prefabricate[/quote]
O locuinta de 2 camere intr-un asemenea bloc ar urma sa ajunga la 20-25.000 de euro, bineinteles in conditiile unei suprafete de 45-50 metri patrati si a unor dotari minime (frigider, aragaz, pat, masa etc). „Avand in vedere ca vor avea rolul de locuinte sociale, iar volumele angajate ar fi foarte mari, preturile ar urma sa fie mult mai mici decat cele practicate in prezent pe piata”, spune expertul.

„Faceti un calcul si intrebati pe cineva din industria mobilei cum ar fi sa avem comenzi, comenzi de stat intr-adevar, pentru 50.000 de sifoniere, ce ar insemna pentru Arctic Gaesti sa fie 50.000 de frigidere”, a declarat Mircea Geoana, presedintele PSD.

Potrivit specialistilor in domeniu, declansarea unui asemenea proiect ar necesita un program coerent in care lantul economic sa functioneze optim. „Sa construiesti din nou blocuri ca pe vremea comunismului nu reprezinta o solutie. Ar trebui realizate licitatii pentru a gasi nu neaparat cea mai ieftina solutie cat cea mai solida pe termen lung. Pentru ca altfel, degeaba construiesti ieftin, daca nu si trainic„, a declarat presedintele Asociatiei Antreprenorilor in Constructii.

Beneficiarii locuintelor, potrivit proiectului de lege, ar urma sa fie atat tinerii cat si persoanele in varsta care au fost date afara din casele nationalizate, in Romania existand, in prezent, un deficit de 1,6 milioane de locuinte.

Le vindem sau le inchiriem?

Oamenii de afaceri spun ca locuintele construite de stat ar trebui sa nu fie vandute, pentru ca altfel intreaga afacere s-ar transforma intr-un business speculativ in genul ANL. Si asta in conditiile in care PSD a anuntat ca o parte din locuintele din program ar putea pe viitor sa fie vandute catre familiile tinere, pe baza unor credite subventionate.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Statul sa le inchirieze si sa le administreze. Altfel, din 5 in 5 ani vor reprezenta o posibila tentatie electorala[/quote]
Cristian Parvan adauga ca vanzarea unei locuinte la 5 ani de la darea in folosinta nu mai poate fi facuta la pretul initial. Deci statul ar avea de pierdut. In plus, in cazul in care statul ar construi si vinde locuinte, ar capata o pozitie dominanta in piata imobiliara fapt care ar influenta concurenta in domeniu.

„Rolul statului trebuie sa fie ca al oricarui client. Vine cu banii, comanda locuintele si le plateste. La fel si in cazul bunurilor cu care le va mobila. Orice alt business este anticoncurential”, a declarat expertul Liviu Daschievici.

Reprezentantii constructorilor considera ca locuintele sociale, in cazul in care vor fi construite, vor trebui administrate de autoritatile locale si nu de guvern, urmand sa fie asimilate patrimoniului fiecarei localitati. Primariile locale, prin serviciile specializate, ar urma sa monitorizeze constructia imobilelor.

Trebuie insa un proiect unitar, cu 2-3 modele de blocuri, nu mai mult, cu furnizori si standarde de calitate bine stabilite. Altfel ne vom trezi ca vom construi fiecare dupa cum il taie capul, in genul salilor de sport de pe vremea lui Nastase”, a explicat Daschievici.

Constructorii spun ca au capacitatea de a construi, in prezent, pana la 10.000 de locuinte pe an. In anii comunismului, se construiau, spre exemplu, 150.000 de locuinte anual.

In prezent, suprafata medie a unei locuinte in Romania este de 40 mp, spre deosebire de media europeana de 87 mp. Romania detine 15 mp de spatiu locativ pe cap de locuitor, in timp ce media in tarile UE este de 36 mp.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci