In acest fel, piata constructiilor ar putea depasi, in 2007, nivelul de 8,75 de miliarde de euro.
„Sectorul constructiilor a ocupat anul trecut o pondere de 10 la suta din Produsul Intern Brut (PIB) si estimam ca pe termen mediu aceasta pondere va creste la 12 la suta”, a declarat Plosceanu, citat de NewsIn.
O contributie semnificativa la cresterea pietei constructiilor o va avea majorarea pretului pentru un metru patrat construit cu circa 15-17%, ca urmare a cresterii salariilor muncitorilor necalificati cu aproximativ 23%.
In prezent, preturile pentru un metru patrat construit variaza intre 300 si 2.500 de euro, din care costul manoperei reprezinta circa 20%. De asemenea, cresterea pretului pe metrul patrat de teren construit este influentata si de cheltuielile legate de tehnologiile alese sau cele legate de capital.
Salariile munictorilor necalificati din constructii vor creste, in 2007, cu 50 de lei, urmand ca la sfarsitul anului sa ajunga la valoarea de 500 de lei.
„Salariul minim brut al unui muncitor necalificat in constructii va fi la sfarsitul acestui an de 500 de lei, in anul 2008 va fi de 700 de lei, iar in 2009 un muncitor necalificat din constructii va castiga 900 de lei”, a explicat Dan Cristescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Familia.
Cresterea salariului minim brut este prevazuta in „Acordul Social Sectorial pentru Constructii 2007- 2009″, semnat la 27 decembrie 2006 intre Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Federatia Generala a Sindicatelor Familia si Federatia Nationala a Sindicatelor din Constructii – Montaj ” Anghel Saligny”.
In prezent, un muncitor necalificat care lucreaza in domeniul constructiilor castiga 450 de lei, mult sub nivelul inregistrat in tari precum Ungaria sau Polonia.