Presedintele Comisiei de Urbanism a Municipiului Bucuresti, arhitectii sefi de la sectoarele Capitalei si Asociatia Romana a Proprietarilor de Cladiri (RABO) se tem de efectele pe care le poate produce ordonanta de urgenta care modifica Legea Urbanismului.
Sorin Gabrea, presedintele Comisiei de Urbanism a Municipiului Bucuresti, sustine ca Legea 350/2001, a urbanismului, a suferit 3-4 modificari numai in ultimele 6 luni si este un „cosmar” corelarea acestor reglementari pentru operatorul care incearca sa se adapteze.
In plus, pentru moment „activitatea de urbanism este inghetata deoarece schemele de personal din administratia publica sunt blocate”, a mai spus Gabrea.
Acesta adauga ca noua Ordonanta poate duce la sufocarea initiativei private in domeniul imobiliar, pentru ca numai dezvoltatorii foarte mari vor mai putea sa-si intocmeasca propriile Planuri Urbanistice Zonale (PUZ).
Potrivit noii legi, cei care isi construiesc case sau mici afaceri nu pot initia PUZ-uri pentru terenurile pe care le detin ci vor trebui sa le obtina de la autoritatile locale.
Situatia poate duce la un blocaj, avand in vedere ca si pana in prezent erau cunoscute problemele privind timpii mari de asteptare si birocratia excesiva.
Arhitectul Vlad Cavarnali, membru in Comisia de Urbanism a Municipiului Bucuresti, sustine ca din cauza acestei Ordonante se vor pierde anumite investitii, deoarece oricine doreste un PUZ il va obtine doar pe banii Municipalitatii si cand doreste aceasta.
Spre exemplu, tinerii care detin un teren si vor sa-si construiasca o casa prin programul „Prima Casa” nu vor putea incepe lucrarile decat atunci cand le vor fi intocmite si aprobate PUZ-urile, pentru ca ei nu au dreptul sa le initieze.
Acesta avertizeaza ca in 41% din localitatile din Romania au expirat Planurile Urbanistice Generale.
Daniel Caramida, arhitectul sef al Primariei Sectorului 4, sustine, la randul sau, ca actul normativ va bloca dezvoltarea Bucurestiului intr-un moment cand toata lumea spera la o relansare in domeniul imobilia, iar excluderea investitorilor privati de la dialog nu este un castig pentru capitala.
Asociatia Romana a Proprietarilor de Cladiri (RABO) sustine ca principalele efecte ale ordonantei vor fi:
* blocarea investitiilor importante, atat publice cat si private, anuntate in 2011
* blocarea proiectelor dezvoltate prin Fonduri Europene, care necesita documentatie de urbanism
* ingradirea dreptului fundamental de a dispune de propriul teren
* transferarea costurilor de elaborare de PUZ-uri catre populatie, prin taxe locale
Declaratiile au fost facute in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Romana a Proprietarilor de Cladiri, care reprezinta interesele investitorilor si detinatorilor de proprietati imobiliare, mai ales celor destinate inchidirierii (birouri, rezidentiale, logistice, industriale).
Ordonanta de Urgenta 7 din 2 februarie 2011 se afla in prezent la Senat si va fi aprobata prin adoptare tacita miercuri, daca nu este retrasa pana atunci.